időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Különös szerepben a titkosszolgák

Magyar Nemzet
2007.05.14. 22:08

Tegnap a bíróság három hónappal meghosszabbította a több mint egymilliárd forintos adó- és vámcsalással gyanúsított Egymásért, Egy-másért Alapítvány elnökének és hat társának fogva tartását. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága pedig pert indít azon lapok ellen, amelyek a múlt hét végén azt híresztelték egyik főtisztjükről, hogy korábban intim kapcsolatban állt az előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó Lászlóval, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány elnökével.

Nemcsak az érintettet, hanem az egész vám- és pénzügyőrséget tüntették fel rossz színben azok a sajtóorgánumok, amelyek a múlt héten azt híresztelték, hogy az Egymásért, Egy-másért Alapítvány körüli büntetőeljárást egy vámos főtiszt kezdeményezte, aki az alapítvány letartóztatott elnökével, Földesi-Szabó Lászlóval korábban intim kapcsolatban állt – közölte érdeklődésünkre Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója. Ezt a főtiszttel tisztázták, aki kijelentette, semmiféle magánkapcsolatban nem állt Földesi-Szabóval. A hatóság így megfelelő jogi választ kezdeményez a híresztelőkkel szemben.

Pénteken a Hvg.hu közölte elsőként, hogy az alapítvány elnökét és a Herba cégcsoport hat munkatársát Földesi-Szabó korábbi – vámtisztként dolgozó – nőismerőse fedte föl, amiért az egykori rendőrtiszt szakított vele. – A pénzügyőrség tisztában van a szervezett bűnözés lelkivilágával, módszereivel: ha valakit nem tud megvesztegetni vagy megzsarolni, akkor azt megpróbálják lejáratni – fogalmazott Bencze. Megírtuk, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megpróbálta eltussolni a volt rendőrökből, aktív és nyugdíjazott nemzetbiztonsági tisztekből álló Egymásért, Egy-másért Alapítvány 1,2 milliárd forintos adó- és vámcsalás gyanúja miatt indult ügyét – sikertelenül. Az esetet jól ismerő informátorainktól megtudtuk, a csempészetre a szlovén vámszervek figyelmeztették a magyar társszervezetet, amely azonnal elindította a vizsgálatot. Erről értesülve NBH-sok jelentek meg a VPOP-n, ám látogatásuk nem járt eredménnyel. Egyik informátorunk közölte: „Ha a vámosok eltussolják az ügyet, biztosan börtönbe kerülnek, mert a szlovén figyelmeztetésnek nyoma maradt.”

– A nemzetbiztonságiak mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák az eljárást – tájékoztatták lapunkat. Bencze viszont nem tapasztalta, hogy az NBH akadályozta volna a büntetőeljárást. Azt viszont elgondolkodtatónak tartotta, hogy a főtisztükkel összefüggő híresztelések akkor kerültek napvilágra, amikor lejárt az ügy hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatása. Úgy tudjuk, a fals értesülést egy, az alapítványhoz és a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz közel álló egykori újságíró adta tovább több orgánumnak.

Munkatársunk már egy hónapja hozzájutott az információhoz, s akkor megkerestük az érintettet, aki cáfolta, hogy bármi köze lenne Földesi-Szabóhoz. Múlt pénteken aztán a Hvg.hu, szombaton pedig a Blikk számolt be a büntetőeljárás „szerelmi száláról”. A tegnapi Népszabadság is kérdőjeles anyagban vetette föl: ha igaz az információ, akkor a pénzügyőr hölgyet akár hivatali bűnpártolással is gyanúsíthatják. Forrásaink tegnapi cikkünkben azt állították, ez egy tipikus nemzetbiztonsági félrevezető akció. Tegnap augusztus 15-ig meghosszabbították Földesi-Szabó és hat társa előzetes letartóztatását.

Szenvedi Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.