időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Markó: Meghurcolják az RMDSZ politikusait

MNO
2007.05.14. 11:48

Az Európai Unióhoz kíván fordulni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, hogy tájékoztassa az európai intézményeket a szövetség politikusainak „meghurcoltatásáról". Markó Béla szerint bűnnek számít az is, hogy küzdöttek, lobbiztak az erdélyi utak feljavításáért, a magyar települések segítéséért.

Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában a politikus így fogalmaz:
-Oda jutottunk, hogy azt kérik számon rajtunk, amire a választóinktól felhatalmazást kaptunk. Bűnnek számít az is, hogy küzdöttünk, lobbiztunk az erdélyi utak feljavításáért, a magyar települések segítéséért – fakadt ki Markó Béla.

Az elnök nem említette név szerint az érintett politikusokat, de – amint arról az ÚMSZ és a román sajtó is korábban hírt adott – Erdei Doloczki István képviselőre, Verestóy Attila szenátorra, Cseke Attila államtitkárra, Szabó István Szatmár megyei tanácselnökre és Riedl Rudolf Szatmár megyei alprefektusra gondolt.

Markó bejelentette: az RMDSZ tájékoztatni fogja az Európai Uniót, az európai intézményeket az esetekről. Kifejtette: bízni szeretne az igazságszolgáltatásban, de nem tartja véletlennek az ügyészség „bizarr„ döntését, hogy éppen a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazási kampány idején indít eljárást RMDSZ-tisztségviselők ellen.

A lap Erdei Doloczki Istvántól megtudta: az illetékes ügyész arról tájékoztatta, hogy „valaki” panaszt emelt ellene, amiért etnikai és politikai alapon juttatott pénzt magyarok lakta településeknek. Az erdélyi Krónika ugyanakkor hétfői kommentárjában úgy látja: az RMDSZ a kampány és Basescu bosszúhadjáratának „járulékos áldozataiként„ igyekszik bagatellizálni az említett bűnvádi eljárások érintetteit.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.