időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Minden kezdet nehéz: csúszással kezdett a kabinet

Magyar Nemzet
2007.05.02. 22:03

A kétnapos munkaszünetet követően nehezen állt munkába tegnap a kabinet. A kormányülés többórás csúszással kezdődött „a megfelelő előkészítés érdekében”. Vita volt a gyermekek után fizetendő vizitdíjról, de a tizennyolc évnél fiatalabbaknál marad a mentesség – döntött végül a kabinet.

A május 1-jei ünnep és a hoszszú hétvége miatt megváltozott munkarendre való tekintettel a kormány szerdai ülése a szokásos 11 óra helyett 14 órakor kezdődik – tájékoztatta a lakosságot tegnap a Kormányszóvivői Iroda. Érdeklődésünkre, hogy mi az oka a késői üléskezdésnek, még hozzátették: „mivel a hétfői és keddi nap munkaszüneti nap volt, ezért – kizárólag a mai napon – a megfelelő előkészítés érdekében kezdődött később a kormány ülése”.

Az MTI úgy tudja, a többórás kormányülés jelentős részében a vizitdíjjal kapcsolatos eddigi tapasztalatok és észrevételek kerültek napirendre. Vita volt a gyermekek után fizetendő vizitdíjról, de a 18 évnél fiatalabbaknál marad a mentesség, mert „a szülőtől nem várható el, hogy meg tudja ítélni, gyermeke sürgősségi ellátásra szorul-e” – fogalmaztak az MTI-nek. A gyermekek ellátásánál változik ugyanakkor, hogy ha a szülő letér az úgynevezett betegútról, tehát a háziorvos helyett rögtön a szakorvoshoz fordul, akkor hatszáz forint helyett ugyanúgy ezer forintot kell fizetnie, mint a felnőtteknél. Az MTI információi szerint a kormány döntött arról is, hogy nem kell kórházi napidíjat fizetniük azoknak, akik tartós betegségben szenvednek, és emiatt kerülnek be az egészségügyi intézménybe. Ha viszont más betegséggel kezelik őket, akkor nem jár a mentesség. Döntés született a felsőoktatási törvény módosításáról is: ezentúl megszabják többek között, hogy egy tanár egyszerre hány felsőoktatási intézményben vállalhat munkát.

Mint megírtuk: április 28-án, szombaton, amikor a május elseje előtti munkanapot kellett ledolgozni, szintén akadozott a kormányzati szervezetek gördülékeny munkavégzése. – Sokan szabadságot kértek erre a napra, de ügyeket azért lehetett intézni – magyarázták a közigazgatás reformját végző személyügyi államtitkárságon azt, hogy egy rögtönzött felmérés szerint nyolc kormányzati ügyfélszolgálat közül mindössze négy volt elérhető a szombati munkanapon. A kormányzatban már ekkor is csak fél gőzzel dolgoztak, legalábbis az Index felmérése szerint. A portál múlt szombaton sikerrel fordult az APEH-hoz, az önkormányzati tárcához és a Külügyminisztériumhoz.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyfélszolgálatán ugyanakkor mintha nem olvasták volna a saját honlapjukon is megtalálható rendeletet a munkanapok áthelyezéséről, a telefonokat nem vette fel senki. A minisztérium szóvivője később szerencsétlen egybeesésnek nevezte az esetet, hangsúlyozva: munkatársai bent voltak, dolgoztak. Az egészségügyi és a gazdasági tárca ügyfélszolgálatát, illetve a Központi Okmányiroda több számát ugyancsak hiába hívták.
Hivatalos tájékoztatás szerint nem állt meg az élet múlt szombaton, minden tárcánál gondoskodtak arról, hogy legalább az ügyeleten foglalkozzanak az ügyfelekkel.

Török László

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.