időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Politikai döntés a hódmezővásárhelyi ügyben?

MNO
2007.05.15. 15:03

Jogszabálysértőnek és igazságtalannak tartja az Egészségbiztosítási Felügyelet hódmezővásárhelyi kórházat elmarasztaló döntését Kallai Árpád főigazgató, ezért az intézmény bírósághoz fordul. A kórháznak hárommillió forint bírságot kell fizetnie. Egy korábbi vizsgálat szerint az ügyeletes orvos a jelenleg érvényes szabály szerint járt el.

Mulasztott a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a mentőautóban elhunyt mindszenti férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást az intézményben, ezért a kórháznak hárommillió forint bírságot kell fizetnie – mondta az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatáról a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Kovácsy Zsombor közölte: a vizsgálat eredményét megküldte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása a rendőrségi vizsgálat eredménye lehet.

Nem fogadja el a döntést a főigazgató

Jogszabálysértőnek és igazságtalannak tartja az Egészségbiztosítási Felügyelet hódmezővásárhelyi kórházat elmarasztaló döntését Kallai Árpád főigazgató, ezért az intézmény bírósághoz fordul. A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház az április 6-án elhunyt 67 esztendős mindszenti beteg ellátásával kapcsolatos, az Egészségbiztosítási Felügyelet által végzett vizsgálatot lezáró határozatot jogszabálysértőnek, a bírságot igazságtalannak és méltánytalannak tartja – írta a főigazgató közleményében.

A rendelkezésre álló adatok alapján a kórház szakmai álláspontja, hogy az ellátásban közreműködő orvos helyesen járt el, mivel megítélése szerint a beteg stabil állapotú volt, s ezért a hatályos jogszabályoknak megfelelően a területileg illetékes kórházba irányította. A főigazgató véleménye szerint a felügyelet a vizsgálat során figyelmen kívül hagyta a férfi ellátásáról a szentesi kórházban készült dokumentumokat, az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ által végzett vizsgálat megállapításait és a boncolási jegyzőkönyvet, melyek a hódmezővásárhelyi kórház álláspontját támasztják alá. Kallai Árpád közölte, hogy a kórház bírósághoz fordul és kéri a határozat felfüggesztését. Hozzátette: bátran állnak egy esetleges rendőrségi vizsgálat elé, mert meggyőződésük, hogy az egyértelműen tisztázni fogja a közreműködő orvos vétlenségét, aki mellett továbbra is maximálisan kiállnak.

Bűnbakot keresnek?

Az Egészségbiztosítási Felügyelet a kormány mentegetése érdekében politikai döntést hozott – közölte Havasi Katalin (Fidesz), a hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka kedden. A jelenlegi egészségügyi tárcát politikailag támogató határozat a kormány döntéseiért a felelőséget az ellátásban közreműködő doktornőre akarja hárítani, megingatva ezzel a betegek és orvosok közötti bizalmon alapuló szövetséget – írta a fideszes politikus. A tanácsnok szerint az egészségügyi reformnak nevezett kormányzati rombolás zűrzavart, káoszt, fejetlenséget okozott az egészségügyben, és bizonytalanságba sodorta az orvosokat, betegeket, a kórházakat, és jól láthatóan a hatóságokat is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.