Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Szlovén jelzés a nyomozás hátterében?

Szlovén vámosoktól kapta az első információkat az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kétes ügyeiről a hazai társszervezet – tudta meg lapunk. A Nemzetbiztonsági Hivatal lépni próbált, de sikertelenül. Demeter Ervin (Fidesz) ugyancsak az alapítvány ügyeit firtatta a hét végén.

Magyar Nemzet
2007. 05. 13. 22:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egy alkalommal már megpróbálta eltussolni az Egymásért, Egy-másért Alapítvány 1,2 milliárd forintos adó- és vámcsalás gyanúja miatt indult ügyét, sikertelenül – értesült lapunk. Ismert, az alapítvány vezetése volt rendőrökből, illetve aktív és nyugdíjazott nemzetbiztonsági tisztekből áll.
Az esetet jól ismerő informátorainktól megtudtuk, a csempészetre a szlovén vámszervek figyelmeztették a magyar társszervezetet, amely azonnal elindította a vizsgálatot.

Erről értesülve NBH-s vezetők jelentek meg a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán, látogatásuk azonban nem járt eredménnyel. Egyik informátorunk közölte: „ha a vámosok eltussolják az ügyet, biztosan börtönbe kerülnek, ugyanis a szlovén figyelmeztetésnek nyoma maradt.” – A nemzetbiztonságiak mindent megtesznek azért, hogy akadályozzák az eljárást – tájékoztatták lapunkat.

Ennek fényében figyelemre méltó az a hét végén a sajtóban elterjesztett információ, miszerint az Egymásért, Egy-másért Alapítvány elleni VPOP-s büntetőeljárást az egyik ott dolgozó főtiszt kezdeményezte, mivel korábban az alapítvány előzetes letartóztatásban lévő elnökének, Földesi-Szabó Lászlónak a barátnője volt. Lapunk munkatársát egy, az alapítványhoz és a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz közel álló egykori újságíró is így tájékoztatta, de megkeresésünkre az érintett vámos határozottan cáfolta, hogy bármikor is köze lett volna a letartóztatott elnökhöz.
Más forrásaink mindebből arra következtettek, hogy ez is egy tipikus nemzetbiztonsági félrevezető akció.

Valószínűleg a volt újságíró – aki lapunkat is tájékoztatta – több orgánumnak is elhintette dezinformációit, hogy később így járassa le a vámszervek egyik valóban fontos pozícióban lévő tisztjét. Figyelemre méltó az időzítés: holnap, május 15-én jár le az alapítvány elnökének és hat társának előzetes letartóztatása.
Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja tegnapi sajtótájékoztatóján feltette a kérdést, mit kerestek titkosszolgák olyan alapítványnál, amely a gyanú szerint 1,2 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést, amelynél házkutatás is volt, illetve tőle és a kapcsolódó gazdasági társaságoktól hét embert vettek őrizetbe, és le is tartóztatták őket – kérdezte. A fideszes képviselő szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal nem hallgathat tovább az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyében, mivel „bűnösök közt cinkos, aki néma”.

Az Orbán-kormány volt polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere felidézte, az NBH főigazgatója együtt fotózkodott az alapítvány elnökével, és egy főosztályvezetője a kuratórium munkájában vett részt, amit álláspontja szerint magánszemélyként sem tehetett volna. A képviselő elmondta, hogy először a vám- és pénzügyőrség indított 2005-ben titkos nyomozást az alapítvány ellen, amiről értesült az említett főosztályvezető, és az emberi logika alapján közölhette azt kuratóriumi társaival. Demeter Ervin kitért arra, hogy időközben elhunyt a 2004-ben létrejött alapítvány alapítója, akit rokoni szálak fűztek az Apró–Gyurcsány családhoz, utána a „Szilvásy család behálózása következett”. A képviselő emlékeztetett arra, hogy támogatást kapott az alapítványtól a Szilvásy testvére által vezetett BM Kórház, illetve a titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter másik fivére az alapítvány munkájában vesz részt.

Az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyében az elmúlt hónapban több ember ellen indult eljárás, a szervezet vezetője – aki többekkel együtt előzetes letartóztatásban van – régebben a rendőrségnél szolgált. Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy Szilvásy György védett személy, így furcsállja, hogy a titkosszolgálatnak nem tűnt fel „ez az intenzív kapcsolatépítés”, amikor nagyon éberek is tudnak lenni, hiszen – idézte fel Demeter Ervin – azonnal észreveszik, ha újságírók érdeklődnek Szilvásy úr nyaralójáról. A Magyar Nemzet munkatársának lakására is kivonultak az NBH alkalmazottai, miután kollégáink egy cikkhez gyűjtöttek háttéranyagot a kancelláriaminiszter vidéken épülő házánál.

Demeter elmondta még: az NBH-tól azt a tájékoztatást kapták, hogy az érintett gazdasági társaságok nem fedővállalkozások, amit a szakmai logika is kizárna, tehát titkosszolgálati munkatársaknak nincs ott keresnivalójuk. A képviselő kitért arra, hogy a kérdésekre Szilvásy Györgynek is válaszolnia kell, aki ott lesz az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén, amelyen a titkosszolgálatok éves beszámolója lesz napirenden. A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese nem kívánta kommentálni Demeter Ervin szavait.

Az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány a Távol-Keletről hozott Magyarországra karitatív célból élelmiszer-szállítmányokat (ezen a jogcímen mentesülhettek adó és vám fizetésének kötelezettsége alól). A gyanú szerint közel 8500 tonna konzervet azonban nem a rászorulóknak adták, hanem kereskedelmi forgalomba hozták azt.
Egy másik kiemelten közhasznú társaság, a Gyermekrák Alapítvány gazdálkodásával sem biztos, hogy minden rendben van. A Népszabadság számításai szerint a szervezet tavaly többet költött önmagára, mint a beteg gyerekek támogatására: mintegy 270 millió forintot. Az alapítvány erre reagálva olyan kimutatásokat és nyilatkozatokat tett közzé, amelyek – a lap szerint – alkalmasak a sajtó és az adományozók megtévesztésére.

Szenvedi Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.