időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Teljesült kormányzati remény: kevesebben mennek orvoshoz

MNO
2007.05.15. 12:39

Részben beigazolódtak a vizitíjhoz kötött kormányzati várakozások – jelentette ki Horvárh Ágnes kedden a parlamentben. Amint elmondta, 20 százalékkal csökkent az orvos-beteg találkozó, illetve kevesebb hálapénz talál gazdára. Indokolatlan ügyeleti ellátás esetén a 18 évnél fiatalabbak is emelt összegű vizitdíjat fizetnek majd.

A vizitdíjfizetés változásait, a várólista és az előjegyzési lista egyértelműsítését, az Eurotransplanthoz történő csatlakozás törvényi feltételeit, valamint a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést szabályozza a javaslat – mondta expozéjában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden a parlamentben, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló vitában.

A vizitdíjfizetés kapcsán Horváth elmondta: a változtatásokat a bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai indokolták, és részben beigazolódtak azok a várakozások, amelyeket ettől a jelképes összegtől várt az egészségügyi kormányzat.

Országosan mintegy 20 százalékkal csökkent az orvos-beteg találkozások száma, és mintegy 15-20 százalékkal kevesebbszer adtak hálapénzt a betegek – mondta a szakminiszter.
-Sosem mondtuk azt, hogy a vizitdíj teljesen el tudja tüntetni a hálapénzt, de az első lépés lehet ezen az úton – fogalmazott a miniszter.

A változásokról szólva kifejtette: bővül a mentességi kör, a tartós betegségekben szenvedőknek a jövőben – hasonlóan a kórházi napidíjhoz – a vizitdíjat sem kell megfizetniük, ha a betegségükhöz kapcsolódóan keresik fel orvosukat. A javaslat értelmében mentesülnek a vizitdíjfizetés alól a Magyar Honvédség tényleges állományába tartozók, a határőrség, a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálat kötelékéhez tartozók és az Országos Mentőszolgálat állományában dolgozók, amennyiben szolgálatteljesítés során szerzett sérüléseik miatt szorulnak ellátásra.

Mentesülnek azok is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért, és ezt igazolni is tudják, illetve nem kell a háromszáz forintot megfizetni a tüdőszűrő vizsgálatoknál, amennyiben a szűrés a fertőző betegségek és járványok megelőzése céljából történik – mondta expozéjában a tárcavezető. Szintén nem kell fizetni azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ugyan elmúltak 18 évesek, de nappali alapfokú és középfokú oktatási intézményben tanulnak, és az ellátást az iskola-egészségügy keretében veszik igénybe.

Beutaló nélküli szakrendelés ezerforintos vizitdíjjal

Fontos változás a javaslatban, hogy hatszáz forintról ezer forintra emelkedik a díj mértéke, ha valaki – legyen az gyerek vagy felnőtt – a szakorvosi ellátást nem ott veszi igénybe, ahova a háziorvos beutalta, vagy beutaló nélkül keres fel egy adott járóbeteg-szakrendelést, illetve a 18 év alattiaknak is emelt összegű díjat kell fizetniük, amennyiben indokolatlanul veszik igénybe az ügyeleti ellátást. Horváth elmondta még: változás továbbá, hogy 2007. július 1-je után a kismamák térítésmentesen járhatnak terhesgondozásra és szülhetnek választott orvosuknál. Jelenleg ezt részleges térítés mellett tehetik.

Egyértelműbb lesz a várólista és az előjegyzés különválasztása

A törvényjavaslat egyértelműsíti a várólisták és az előjegyzési lista fogalmát – mondta a szakminiszter. Ennek értelmében az előjegyzés olyan előre programozható ellátásokra besoroltak jegyzéke, amelyek tekintetében nem kötelező várólista kialakítása. A várólista és az előjegyzés intézménye megkülönböztetésének további pontosítását szolgálja az is, hogy az előjegyzés és az adott ellátás elvégzése között 30 munkanapnál nem telhet el több.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet működésével kapcsolatban az egészségügyi miniszter elmondta: a módosítás megteremti a szankciók közötti választás lehetőségét. A javaslat bővíti a felügyeleti bírság kiszabása esetén mérlegelendő körülményeket, valamint lehetővé teszi a szervezet számára, hogy közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónál kezdeményezze a szükséges intézkedéseket, ha minőségi kifogás gyanúja merül fel – mondta Horváth Ágnes, hozzátéve, hogy az intézkedéseket a felügyelet honlapján nyilvánosságra kell hozni.

Az egészségügyről szóló törvény módosítási javaslata megteremti az Eurotransplanthoz történő csatlakozás törvényi feltételei – mondta expozéjában Horváth. Előkészítés alatt áll az Országos Vérellátó Szolgálat és az Eurotransplant közötti megállapodás a sürgősségi szervátültetések kapcsán. A kormány célja ezzel az, hogy minél több szervátültetést lehessen Magyarországon végezni. Hozzátette: a módosítás csak a viszonosság elve alapján engedi meg a szervek külföldre szállítását. A javaslat egyben szabályozza a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést – mondta Horváth, aki hozzáfűzte: az eljárás során a jegyző a nyugtán, számlán szereplő nevet, a beteg taj-számát és egyéb adatait csakis az eljárás befejezéséig jogosult kezelni. (A 20 alkalomnál többször kifizetett vizitdíj visszaigényelhető, ezt a jegyzőnél kell kezdeményezni.)

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.