A gazdasági miniszter nem tudja, hogy működik a pénztárgép?

Vagy az étterem pénztárgépe van rosszul beállítva, vagy a szabad demokrata elnök emlékszik rosszul az elnökválasztási buli után kapott számlájára. A Hír Televízió kérdésére ugyanis az APEH szakmai tanácsosa elmondta: a vonatkozó jogszabályok szerint minden számlán az a dátum és időpont kell, hogy szerepeljen, amikor azt kifizették.

MNO
2007. 06. 11. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert: Kóka János szombaton mutatta be a sajtónak azt az egymillió forintos számlát, ami – állítása szerint – az elnökké választása utáni bulin készült a Columbus hajón.

Az SZDSZ küldöttgyűlése március 31-én, azaz szombaton délután választotta meg elnökké Kóka Jánost. A számlán szereplő dátum azonban március 31-e 0 óra 10 perc, azaz a számla szombat hajnalban készült, mintegy 17 órával azelőtt, hogy bejelentették volna Kóka János győzelmét. Az étterem vezetője a HírTv kérdésére az időpontbeli eltérést azzal magyarázta, hogy a számlákon mindig az asztalnyitás dátuma szerepel, és miután a számítógépben az óra ketyeg tovább, így lehet az, hogy a dátum és az óra nem ugyanarra a napra vonatkozik. Ám Mohai Károly, az APEH szakmai tanácsosa úgy nyilatkozott, hogy a jogszabályok szerint a számlán minden esetben a kifizetés időpontjának kell szerepelnie.

„A pénztárgép a pénz átvételét és a fogyasztást, vagy valamilyen termék értékesítését igazoló bizonylat. Amikor a fizetés megtörténik, akkor kell a gépben rögzíteni a bevételt, tehát innentől kezdve lehet, hogy én tíz órakor ültem le fogyasztani, de akkor fogalmam sincs és szerintem senkinek se, hogy mit fogok fogyasztani, tehát nyilvánvalóan nem lehet, hogy a (számla) akkor készült, amikor én leülök fogyasztani. A pénztárgépben az az összeg kerül rögzítésre, amit én a fogyasztás végén fizetek, ennek a számlának azt kell bizonyítani, hogy mikor történt ez a bizonyos kifizetés” – mondta el a HírTV-nek Mohai Károly, az APEH szakmai tanácsosa.

Az ügyet kirobbantó Manager Magazin azóta felmondott két vezetője kitart a havilap cikke mellett. Az Indexnek elküldött nyilatkozatukban Mong Attila, a Manager Magazin volt főszerkesztője és Vajda Éva, a lap volt főszerkesztő-helyettese azt írja: „a Manager Magazin májusi számában idézett történet valós, az étteremtulajdonos-forrás hiteles”.

A havilap számolt be először arról, hogy a 2007. év elején egy vezető kormánypárti politikus asszisztense úgy fizette ki egy rendezvény költségeit, hogy a telefonon előre megbeszélt összeget áfa nélkül rendezte, mert nem kért számlát. „A nettó összeget minisztériumi borítékban adta át. A cikk megjelenése után az étterem rendkívüli APEH-vizsgálatot kapott” – írták.

(HírTv, Index)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.