Szegedi Fidesz: „sumák” privatizáció zajlik a városban

Szeged városvezetése az emberek feje fölött kívánt dönteni az egészségügyi ellátó intézmények az egyetem részére történő átadásáról, s ez nem más,mint „sumák” privatizáció – jelentette ki Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke szerdán a Tisza-parti városban.

MNO
2007. 07. 04. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyimesi László sajtótájékoztatón elmondta: az, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa nem fogadta el a szerződéstervezetet, amelyet az intézmény és az önkormányzat kötött volna a város önkormányzati fenntartású fekvő- és járóbeteg-ellátó intézményeinek működtetésére, ez pedig azt jelenti, hogy az egyetem vezetésében felelősebb emberek ülnek, mint a városvezetésben.

Az egész folyamat lényege titkosan zajlik, ami nem véletlen. Az összevonást elbocsátások, pénzkivonás, átláthatatlan privatizáció és az intézmények kapacitásának csökkenése fogja követni – közölte. Hozzátette: tudomása van arról, hogy a város a meghirdetett és átadásra váró vagyonelemeken felül további közel egymilliárd forint értékű vagyont készül átjátszani a SZTE részére a feladat ellátásához: ezüsttálcán kínálják a pénzt, csak vigye a kórházat és a rendelőt.

Oláh János, a Fidesz szegedi önkormányzati frakcióvezetője szerint antidemokratikus, hogy addig szavaztatnak, amíg egy szűk csoport érdekének kedvező döntés nem születik. Amit Botka László csinál, hogy a Biopolisz programmal zsarolja az integráció létrejöttét, s állítja, ettől függően érkezik az uniós támogatás, a polgármester gyengeségét mutatja. Ennek a programnak semmi köze ahhoz, hogy az egészségügyi ellátást átveszi-e az egyetem vagy sem – fűzte hozzá a képviselő.

Botka: A Fidesz hangulatot akar kelteni és „retteg”

Botka László (MSZP), Szeged polgármestere az MTI-nek azt mondta: a Fidesz tudatosan állít valótlanságokat. Képtelenség, hogy ha egy önkormányzat átad egy intézményt az állam egyetemének, akkor az privatizáció és éppen a fideszes városvezetés volt az, amely magánkézbe akarta juttatni a kórházat és a rendelőintézetet – mutatott rá.

Emlékeztetett: a tavaly őszi választásokon polgármesteri programjukban szerepelt az egyetem és a városi egészségügyi intézmények integrációja. Közel egy évtizede Szegeden valamennyi, az egészségügy jövőjével kapcsolatos szakmai anyag az integrációt elkerülhetetlen és szükséges lépésnek tartja.
-A Fidesz hangulatot akar kelteni és „retteg attól, hogy egy sikeres EU-pályázat után Szegeden az 1920-as években épült, elavult egészségügyi infrastruktúra helyett felépítünk egy új, modern klinikai tömböt„ – közölte a polgármester.

A SZTE szenátusa hétfőn ülésezett, ahol nem kapott többséget az a szerződéstervezet, amelyet a felsőoktatási intézmény és az önkormányzat kötött volna a város önkormányzati fenntartású fekvő- és járóbeteg-ellátó intézményeinek működtetésére. A szenátus ülésén a szerződés elfogadását három tartózkodás mellett 21-en támogatták, 21-en ellenezték. A SZTE soron következő rendes szenátusi ülésén, július 9-én javasolja a kérdés újbóli napirendjére tűzését.


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.