Tízmilliárdokat kaszált Leisztinger a Kopaszi-gáton

Több tízmilliárdos haszonhoz jutott Leisztinger Tamás a Kopaszi-gát eladásával. A vállalkozó korábbi folyamatos térnyerése után 2006 végén mindössze kétmilliárdért megszerezte a szocialista–szabad demokrata vezetésű XI. kerületi önkormányzattól a teljes fennhatóságot a Lágymányosi-öböl 40 hektárja felett. Ekkor még vízi vidámparkot, luxus lakóházakat, éttermeket ígért a területre, pedig már folytak a tárgyalások portugál befektetőkkel az eladásról.

MNO
2007. 07. 12. 9:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három portugál cég kezébe került a Lágymányosi-öbölnél elterülő több mint 40 hektáros ingatlan többségi tulajdona – tudta meg az Index. Leisztinger Tamás cégei az utóbbi három évben – a XI. kerületi önkormányzat közreműködésével – néhány milliárdért megszerezték az Öböl XI. Kft.-be apportált területet, májusban viszont sokszoros haszonnal, piaci hírek szerint több tízmilliárd forintért tovább is adták a háromnegyedét. Az üzletet eddig nem hozták nyilvánosságra.

Még meg sem volt az egész, de már az eladásról tárgyaltak

A cégbírósági adatok szerint 2006 decemberében, amikor az önkormányzat a kormánypártok és az MDF támogatásával eladta a kerület legértékesebb telkeit tulajdonló Öböl XI. Kft.-ben megmaradt 25 százalékos tulajdonrészét, Leisztinger Tamás cégei már a továbbadásról tárgyaltak. A dél-budai Kopaszi-gát tulajdonosaitól egy Ismael Gaspar nevű mérnök kapott megbízást arra, hogy Portugáliában szervezze meg az ingatlan adásvételét.
Az üzlet májusban létre is jött, két portói cég: a Finibanco és az Engil 41, valamint az Oliviera de Frades-i Urbia lett a többségi tulajdonos.

A Fidesznek már 2005-ben sem tetszett

A kerületi Fidesz már 2005 októberében is kifogásolta a szocialista vezetésű kerület baráti viszonyulását Leisztinger Tamás lendületes térnyeréséhez. Az ellenzékiek szerint 3,5 milliárd forintos kárt okozott a kerületi adófizetőknek, hogy a vállalkozó jutott nagyobb részesedéshez az Öböl XI.-ben. Leisztinger cége, az Arago ekkor már 71 százaléknál nagyobb tulajdonrész fölött rendelkezett, jóllehet az önkormányzat 36 hektárt vitt be a cégbe, Leisztinger pedig csak 8 és felet.

Az önkormányzat csak kétmilliárdot kapott

Az ügyletsorozat utolsó állomása volt, hogy a XI. kerületi önkormányzat – miközben Leisztingerék már a portugál üzletet szervezték – másfél milliárd forint körüli összegért eladta utolsó, 25 százalékos üzletrészét az Öböl XI. Kft.-ben. Ezzel a kerület gyakorlatilag kiszállt a cégből, a többlépcsős kivonulásból összesen állítólag kétmilliárd forintot kasszírozva.

Se West-Balkán, se vízi vidámpark

Az ingatlant végül az elmúlt hónapokban parkosították, elkészült egy, a vízi rendészet számára tervezett épület is. Egy vízi színpad mellé pedig a gáton elszórtan több mutatós, könnyűszerkezetes pavilont is felhúztak. Az ígéretek ellenére más változás nem történt a népszerű szórakozóhely, a West-Balkán helyén.

(index.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.