Egekbe szökő gabona, robbanó baromfihús-árak?

A szakértők jelentős drágulásra számítanak a baromfiiparban, ami elsősorban az egekbe szökő gabonaárakkal indokolható - az áremelkedés szükséges mértékéről megoszlanak a vélemények.

MNO
2007. 08. 29. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muszáj megemelni az átadási árakat a baromfiiparban, miután a gabonaárak már az egekbe szöktek – állítja Magyar József, a szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszer-ipari Zrt. vezérigazgatója. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a gabona drágulása következtében megemelkedtek a takarmányárak, ami felhúzta az élő állatok árát is. A vezérigazgató szerint pedig több tartalék már nincs a baromfiágazatban, úgy látja tehát, hogy körülbelül 30 százalékkal kell megemelni az élőállat-felvásárlási árat, ez pedig 42 százalékos áremelést tesz szükségessé az átadási árakban. A fogyasztónak meg kell fizetnie ezt, különben az ágazat nem tudja folytatni a termelést.

Bárány László, a Master-Food Kft. ügyvezetője, a Baromfi Terméktanács elnöke emlékeztetett arra, hogy az ágazat augusztus 21-25. között 6,5-7 százalékkal már emelte az árakat. Újabb áremelést tart indokoltnak azonban ő is, igaz, szerényebb, 12-15 százalékos mértékűt, a végleges kukoricaárak kialakulása után. Nagyobb arányú emelésnek ugyanis a terméktanács elnöke szerint az import szabna határt.

(napi.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.