FVM szerint kevés és rossz lesz a bor, a borászok szerint nem

Kevesebb és gyengébb minőségű bortermés várható az augusztussal megkezdődött az új borpiaci évben Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint. Az Indexnek nyilatkozó borászok viszont úgy látják: nem lesz számottevő terméskiesés, és esély van egy kimagasló minőségű évjáratra.

MNO
2007. 08. 03. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőgös Zoltán sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden kifejtette: az újbor minősége szempontjából hátrányos, hogy beindult a szüret, a szőlők egy része kényszerérett, a savak és a cukrok jórésze a forróságban elégett.

A savazással és a cukor használatával kapcsolatos engedélyezési eljárást át kell gondolnunk, mert a jó minőségű borok előállításának segítése a cél – tette hozzá a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Szerinte az új bor mennyisége is mintegy három millió hektoliternyi lesz, tíz százalékkal kevesebb az átlagos évitől.

A borászok másképp látják

Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh társelnöke, szekszárdi borász az Index internetes hírportálnak ugyanakkor azt mondta: ugyan „a termésről csak akkor nyilatkozunk, ha a pincében van„, egyelőre terméskiesést sem látnak földjeiken. A hozamkorlátozással művelt szőlők jól bírták a csapadék hiányát. A meleg miatt bebarnult néhány szem a korábban érő fajtákon, de komolyabb gondot nem okozott a rekordhőség. A pinot noirt 2003-ban augusztus 21-én kezdték szüretelni, várhatóan ez most is így lesz, szemben a 2004-es októberi kezdéssel. A kadarka is korán érik, ám a nagyobb borokat adó kései fajták, a cabernet-k és a merlot-k még zöldek – mondta a borász.

A minőséget illetően ugyancsak az Indexnek a 2003-as és a 2000-es évhez hasonlította az ideit a villányi Gere Attila, a Villányi Hegyközség elnöke és Mészáros László, a tokaji Disznókő vezérigazgatója, a Tokaj Renaissance Egyesület első embere is, hangsúlyozva, a szokatlan meleg után mindkét év remeknek bizonyult. Tokajban csak három hét múlva kezdik a szüretet, bár Mészáros László szerint az ottani két korai fajta, a zéta és a sárgamuskotály már kóstolható. Hegyalján a termésmennyiséggel sincs gond, sőt, egy kocsányon többször két kifejlett fürtrészt is találtak, így kellett a leválogatás. Az eddig Tokajban ismeretlen fakó rothadás ugyanakkor elvitette a termés 1-2 százalékát. Az évjárat az eddigiek alapján kifejezetten kedvező lehet, a korai érés 2000-ben és 2003-ban is komoly borokat eredményezett. Mészáros szerint ha minden jól megy, az első, szeptemberi csapadékos napoknál teljesen érettek lesznek a fürtök, így hosszú aszúsodás következhet.

(MTI, Index)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.