A dioxinnal szennyezett guargumi-botrány miatt visszahívja a boltokból a Friesland Hungária Zrt. a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs nevű termékeit és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű krémtúróit.
A Friesland Hungária Zrt. két termékét szerdán kezdték vizsgálni az élelmiszerbiztonsági szakemberek, mivel alapos gyanú merült fel, hogy ezekbe a tejdesszertekbe kerülhetett abból a Csehországból származó sárgabarack-lekvárból, amely esetleg dioxinnal szennyeződhetett a lekvár guargumi-tartalma miatt.
Az alapanyag-beszállítótól kapott jelzések alapján a Friesland Hungária Zrt. augusztus elején az EU előírásának megfelelően önbejelentést tett a sárgabarackos Túróvarázsra és a sárgabarackos ízesítésű Krémes Duó krémtúróra vonatkozóan.
A Friesland Hungária kereskedelmi igazgatója cáfolta, hogy esetleg más, általuk előállított termékben lehet dioxin-szennyezés. Leszögezte: a Friesland termékei megfelelnek a legmagasabb minőségi elvárásoknak, ezért a vállalat a jelenleg vizsgált tejdesszertek esetében is megnyugtató eredményre számít. Hozzátette: a cég saját vizsgálatai szerint amennyiben szennyezett alapanyaggal gyártották a terméket, úgy annak az egészségre ártalmas határértéke nem éri el a veszélyes szintet.
Nincsenek veszélyben, akik már ettek a visszavont termékekből
Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes elmondta, hogy azok a fogyasztók, akik már ettek a visszavont termékekből, nincsenek veszélyben, mert a termék előállításához felhasznált guargumi mennyisége miatt a dioxintartalom nem érhette el a veszélyesség szintjét, amennyiben valósak a lekvárt szállító cseh cég adatai.
Vizsgálati eredmények a hét végére várhatók
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közben azt javasolja, hogy a fogyasztók továbbra is kerüljék a guargumit tartalmazó ételek fogyasztását, amíg nem derül ki, hogy van-e a magyar piacon dioxinnal szennyezett adalékot tartalmazó élelmiszer. A vizsgálati eredmények a hét végére várhatók.
Az egyesület szerint a dioxinnal szennyezett guargumi egy újabb veszélyforrás a naponta elfogyasztott adalékanyagok, például színezékek, állagjavítók, vagy a növényvédőszerek mellett. Ezek együttes hatása már komoly veszélyt jelenthet. Az OFE vezető élelmiszer-szakértője elmondta: a dioxin az emberi szervezetben 14 pikogramm/testtömeg kilogramm mennyiség felett okoz mérgezési tüneteket. Egy pikogramm, a gramm egy-milliomod része.
Lépett a Tesco is
Hardy Mihály a Tesco Global Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a társaság a két említett termékből csak a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó krémtúrót forgalmazta, ám ezt az árut már szerda este 20 óra körül összes áruházuk polcairól levették.
Kiemelte, hogy a Tesco élelmiszerbiztonsági szempontból egy órás „reakcióidővel„ rendelkezik, vagyis az egészségügyi szolgálat riasztását követően legkésőbb hatvan perccel lekerül a vitatott áru az eladótér polcairól. Hardy Mihály kiemelte, hogy ha vásárló a blokkal együtt visszahozza a veszélyeztetett terméket, akkor a Tesco áruházakban azt visszaveszik, és a vételárat visszafizetik.
A kommunikációs igazgató megemlítette azt is, hogy a Tesco a Frieslanddal szemben egyelőre nem tervezi kártérítés érvényesítését, bár megjegyezte, hogy minden beszállítójuk felelősséggel tartozik az általuk forgalmazott termék egészségügyi megfelelőségéért. Hardy Mihály közölte, hogy a Tesco saját márkás termékeinél már a guargumi-probléma kialakulásakor lecserélték az adalékanyagot, illetve csak olyan guargumi-szállítmányt fogadtak be, ami nem az érintett térség szállítójától származott.
(radio.hu/MTI)

Ő lett a legszebb magyar kislány – olyan szerény, hogy még az osztálytársai sem tudtak róla