Guargumiügy: egyelőre nincs újabb szennyezett minta

Egyelőre nem találtak szennyezett élelmiszert az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában az első, guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése során – közölte Süth Miklós országos főállatorvos pénteki sajtótájékoztatóján.•Fidesz: a kormány felelőtlenül magukra hagyta az embereket

MNO
2007. 08. 10. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem találtak több szennyezett élelmiszermintát. Süth Miklós országos főállatorvos pénteken kora délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, és nyilatkozott arról, hogy guargumit is tartalmazó terméket használ vagy forgalmaz.

Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba eddig 17 cég 57 mintát küldött be vizsgálatra.

A szakértők péntekig a Fornetti Fagyasztott Pékárutermelő és Kereskedelmi Kft. 7 mintájáról állapították meg, hogy nem szennyezettek az egészségre veszélyes dioxinnal. A szakértők 4 alapanyagmintáról állapították meg, hogy szennyezésmentesek, a további három minta pedig olyan termékből származott, amely az előző 4 alapanyag valamelyikének felhasználásával készült.

Süth Miklós jelezte: a vizsgálatok meggyorsítása és olcsóbbá tétele érdekében a közeljövőben a dioxin helyett már csak a beküldött élelmiszerminták pentaklór-fenol-tartalmát vizsgálják.

Erre azért van lehetőség az országos főállatorvos szerint, mert a dioxin és a pentaklór-fenol együtt fordul elő szennyezőanyagként. Ahol az egyik jelen van, ott a másik is megtalálható. Így lehetőség van arra, hogy csak az egyik jelenlétét vizsgálják és abból következtessenek a másikra.

Eddig 19 mintát vizsgáltak pentaklór-fenol-tartalomra, ezeknél sem észleltek veszélyes mértéket. Az országos főállatorvos jelezte, hogy a két vizsgálatot egy ideig még párhuzamosan végzik a szakemberek.

A pentaklór-fenol vizsgálata a dioxin-vizsgálatnál gyorsabb és olcsóbb is. A dioxin és a pentaklór-fenol együttes vizsgálata 440 ezer forintba kerül, míg a pentaklór-fenol vizsgálata csak 30–35 ezer forint tételenként, és a vizsgálati idő 4 napról 2 napra rövidül.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Fornetti tulajdonosa, Palásti József, aki arról beszélt, hogy noha maga a cég kizártnak tartotta a dioxin-szennyezettséget, a fogyasztók biztonsága, megnyugtatása érdekében fontosnak tartották az élelmiszerbiztonsági vizsgálat elvégeztetését.

Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a guargumiügyben a hatóságok, a gyártó cégek és a kereskedők képviselői között szoros és hathatós együttműködés volt.

Az MTI kérdésére válaszolva a főtitkár közölte: a Friesland Hungária Zrt. két, az ügyben érintett termékét, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó termékeket már levették a boltok polcairól.

A főállatorvos közölte: a Friesland Hungária gyanúba keveredett termékeinek vizsgálatával a szakértők hétfőre végeznek.

MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.