Húsz százalékkal lesz drágább a kenyér

Nagyjából húsz százalékkal emelik a kenyér árát holnaptól a pékek. A kenyér kiskereskedelmi ára ősztől szinte biztosan meg fogja haladni a 200 forintot. Elsősorban az európai aszály miatt megnőtt gabona-, illetve lisztárakkal indokolják a lépést.

MNO
2007. 08. 14. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus elején 40 százalékkal emelkedett a liszt ára – mondta Verli József, a Pékszövetség szakmai titkára. A búza felvásárlási árának növekedése előrejelzi azt, hogy itt még nem áll meg ezen a szinten, hanem várhatóan ez október felé további lisztáremelést fog maga után vonni.

Tavaly 26 ezer forint körül volt az étkezési búza ára, később a tavaszi fagyok és az aszályos időjárás miatt már 40 ezer forint körül jegyezték a kenyérgabona tonnáját. Mivel több európai országban is siralmas volt a búzatermés, az árak most időnként már az 50 ezer forintot is meghaladják. Ez a meredek áremelkedés persze jelentkezik előbb a liszt, később a pékáruk árában is.
A szakember hozzátette: a liszt ára csak körülbelül egyharmada a sütőipari termelés összes költségének, ehhez jön még ugyanilyen arányban az energia, továbbá a munkabér, illetve annak közterhei is. Ilyen termelési körülmények között elkerülhetetlen, hogy a pékek emeljék a kereskedelem felé az átadási árakat – tette hozzá Verli József.

Hogy ez milyen mértékű lesz, azt nem nevezte meg a szakember, hiszen korábban az a vád érte a Pékszövetséget, hogy szakmai prognózisaikkal befolyásolják az árképzést. Annyi azért kiderült, hogy az áremelési várakozások körülbelül megfelelnek a földművelésügyi tárca 20 százalék körüli számításainak.

Most egy kilogramm fehér kenyér előállítási költsége 145 forint körül van, akkor ez feltehetően 174 forintra fog emelkedni. Erre jön rá még a kereskedők árrése, amely szerényebb esetben is 20 százalék körül van, így a kenyér kiskereskedelmi ára ősztől szinte biztosan meg fogja haladni a 200 forintot.

A minőség nem változik

De ha drága is lesz a kenyér, azért van jó hír is. A szövetség titkára kijelentette: a minőséggel nem lesz különösebb gond. A sütőiparnál elég szigorúak az adalékanyagok felhasználását illetően, mert Magyarországon a kenyereknél csak bizonyos fajta adalékanyag engedélyezve, napi fogyasztásban nagyobb tömeget képviselő kenyereknél eleve úgy van szabályozva, hogy természetes alapú adalékokat használhatnak csak.

A Magyar Rádió tudósítója által megkérdezett péküzem vezetője elmondta, hogy szerdától már a magasabb áron adja majd a kenyeret és a pékárut. Amelyik kereskedő nem fogadja el az új árat, annak nem szállít.

(radio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.