Matejka-ügy: eljárást kezdeményeztek a gyógyszerészek

Etikai eljárást kezdeményezett a Magyar Gyógyszerész Kamara Matejka Zsuzsa ellen. A gyógyszerészek arra kíváncsiak, hogy az egészségügyi tárca kabinetfőnöke megszegte-e az etikai szabályokat azzal, hogy államigazgatási funkciója mellett több gyógyszertári vállalkozás tulajdonosa. Horváth Ágnes szakminiszter szerint az etikai eljárásnak nincs helye. Az ügyről a Magyar Nemzet számolt be először.

MNO
2007. 08. 29. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etikai eljárást kezdeményezett a Magyar Gyógyszerész Kamara az egészségügyi tárca kabinetfőnöke ellen – írja a Népszabadság.

A testület arra kíváncsi, hogy Matejka Zsuzsa megszegte-e az etika szabályait azzal, hogy államigazgatási funkciója mellett több gyógyszertári vállalkozás tulajdonosa.

A megyei kamarai elnökök közleményben ítélik el, és a munkájával összeegyeztethetetlenek tartják a kabinetfőnök piaci szerepvállalását. Felszólítják a minisztert és a miniszterelnököt: tegyék meg a szükséges lépéseket – írja a lap.

Kundra Anna, a tárca szóvivője a Népszabadságnak elmondta: továbbra sem látnak tennivalót a Matejka-ügyben. A patikaalapításra általános szabályok vonatkoznak, így nem részesülhet semmilyen piaci előnyben a kabinetfőnök – tette hozzá a szóvivő. Matejka Zsuzsát ezúttal is hiába próbálta a lap megszólaltatni, nem kívánt a személye körül kialakult aggályokra reagálni.

Még ki is tüntették érte

Mint ismert, a Magyar Nemzet írta meg először, hogy gyógyszertári érdekeltségei vannak Matejka Zsuzsának, az egészségügyi miniszter kabinetfőnökének. Matejka korábban aktívan részt vett a patikaliberalizáció és a gyógyszer-gazdaságossági törvény kidolgozásában, ezért Horváth Ágnes a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (polgári tagozat) adta neki.

(MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.