Navracsics: Gyurcsány csak a hisztériakeltéshez ért + Képriport

Nem tartják jó és szükséges egyesületnek a Magyar Gárdát – jelentette ki Navracsics Tibor, aki szerint Gyurcsány Ferenc a kormányzással ellentétben a hisztériakeltéshez ért. Gyurcsány az ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten arról beszélt, hogy le kell győzni a fasizmust. Ezzel szemben a KDNP mellett az SZDSZ is kijelentette: Magyarországon nincs fasiszta veszély.

MNO
2007. 08. 31. 11:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez való tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében – mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök pénteken Budapesten, a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten. A kezdeményezés célja, hogy lehetőség legyen arra: a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez való tartozás, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek a közösségüket ért sértő, bántó vagy lealacsonyító megnyilvánulásokkal szemben önmaguk és szervezeteik bírósághoz fordulhassanak – mondta Gyurcsány.

Hangsúlyozta: a történelmi példák alapján a szélsőjobboldalt nem integrálni kell, hanem távol tartani és elhatárolódni tőle. Gyurcsány szerint a Magyar Gárda a komplett nemzeti szocializmust, a nácizmust képviseli. Több példát is mondott arra, hogyan kapcsolódik a Fidesz a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amely a Magyar Gárda alapítója. Le kell győzni a fasizmust és ez nem ijesztgetés a fasizmussal – szögezte le a kormányfő.

Fidesz: Gyurcsány nem tudja megoldani az ország gondjait

Navracsics Tibor szerint kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak, ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: tény, hogy vannak gondok az országban, és a Magyar Gárda rossz az országnak, és a Fidesznek, ezért nem tartják jó és szükséges egyesületnek. Gyurcsány nem tudja az ország problémáit megoldani, mert nem ért a kormányzáshoz, csak a hisztériakeltéshez – tette hozzá Navracsics, majd kijelentette: tavaly tavasszal besült az antiszemita kártya, bizonyosodott, hogy a Fidesz nem antiszemita.

A frakcióvezető azt mondta, a Fidesz 1988-as megalakulása óta a jogállamiság és az alkotmányosság talaján áll, és azért jött létre, hogy demokrácia legyen Magyarországon. Hogy jön ahhoz Gyurcsány Ferenc, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot azzal gyanúsítsa meg, hogy diktatúrát és nemzetiszocializmust akar kiépíteni, és lefasisztázza a jobboldaliakat?! – tette fel a kérdést.

SZDSZ-KDNP: Nincs fasiszta veszély hazánkban

Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély – jelentette ki Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP alelnöke a sajtóértekezleten. Eörsi hangsúlyozta: az Országgyűlésben – a térség többi parlamentjével ellentétben – nincs olyan párt, amely radikálisnak lenne minősíthető.

Harrach Péter kiemelte: a KDNP értékrendje hiteles, cselekedetei kiszámíthatóak, így nincs szükség arra, hogy elhatárolódjon a Magyar Gárdától. Véleménye szerint egy határozott kormányzat minden társadalmi mozgást kezelni tud. Erre lenne szükség, nem hisztériakeltésre – tette hozzá.

Magyarország és a demokratikus világ számára egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország polgárainak békés többsége nemet mond a gárdákra, a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra –jelentette ki az MDF elnöke. Dávid Ibolya hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország megnyugtatóan mondhasson nemet a magyar polgárokban és a külföldi közvéleményben megfogalmazódó aggodalmakra, a parlamenti pártok közös fellépésére van szükség.

Az ötpárti tájékoztatón az MSZP-t Gyurcsány Ferenc pártelnök, a Fideszt Navracsics Tibor frakcióvezető, a KDNP-t Harrach Péter alelnök, az SZDSZ-t pedig Eörsi Mátyás frakcióvezető képviseli, emellett megjelentek a nagykövetségek képviselői is.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.