Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Szigorít a kormány a gázár-kompenzáción

A jövő évi gázár-kompenzáció kapcsán a kormány szigorúbban érvényesíti a rászorultság elvét, s módosítja a támogatási kategóriákat és összegeket – tudta meg az MNO a szociális tárcától. Jövőre várhatóan 80-90 milliárd forintnyi támogatást tervez a kormány, idén az első félévben 44 milliárdot fizettek ki.

Pálffy Lajos
2007. 08. 09. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázár-kompenzációra fordítható keretösszeg tervezése – összhangban a konvergenciaprogramban meghatározottakkal – jelenleg is folyik a Pénzügyminisztériumban – tudta meg lapunk. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban pedig ezzel párhuzamosan zajlik a program szakmai felülvizsgálata és a jövő évi várható igények meghatározása. A tervezéshez felhasználják a már ismert, illetve a 2007 második felére prognosztizált adatokat is. Az első félévben 44 milliárd forintot költött el az állam kompenzációra, míg a pénzügyi tárcánál a második félév tekintetében ennél jóval alacsonyabb összegre számítanak. A szociális tárca azt is közölte az MNO-val, hogy a jövő évre várható megalapozott igény és az erre kifizetett támogatás 80-90 milliárd forint közé tehető.

Változik a rendszer, központban a rászorultság

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban folyamatban van a támogatási rendszer, ezen belül a számítási rendszer felülvizsgálata, de ennek részleteiről nem kívántak nyilatkozni.
Azt azonban elmondták, hogy a gázártámogatás alapkoncepcióján nem kívánnak változtatni. A rászorultság elvét viszont szigorúbban érvényesítenék a jövőben, ezért bizonyos belső elemeket – mint a támogatási kategóriák vagy a támogatás mértéke – a tapasztalatoknak megfelelően módosítják. Emellett a rendszer átalakításának célja a jogosulatlan igénybevevők hatékonyabb kiszűrése.

Potyautasok és problémás szolgáltatók

A szociális tárca jogászai – Lamperth Mónika miniszter döntése alapján – előterjesztést készítenek a potyautasok kiszűrésével kapcsolatos jogi természetű problémák megoldására, amelyben figyelembe veszik az adatvédelmi biztos ajánlásait is. A gázszolgáltatóknál felmerült problémákkal kapcsolatosan a minisztérium álláspontja az, hogy a szolgáltatóknak ügyfélközpontúan kell működniük, és mindent meg kell tenniük azért, hogy ügyfeleik a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják intézni ügyeiket. (Ismeretes, hogy sok esetben még jelenleg sem a Magyar Államkincstár által megállapított támogatás szerepel a kibocsátott számlákon, hanem annal kevesebb.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.