737 méter utat újítottak fel, de 1600 méterről számoltak el

Vizsgálatot követel a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciója, mert állításuk szerint az önkormányzat nem tud elszámolni az útfelújítási pénzek egy részével, mintegy 580 millió forinttal. A Pro Régió ügynökség 55 esetben tárt fel szabálytalanságokat olyan fővárosi útfelújításoknál, ahol pályázati pénzek is voltak.

MNO
2007. 09. 11. 10:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György István (Fidesz), a fővárosi pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke, Wintermantel Zsolttal (Fidesz) közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a következő hétre összehívta a testület rendkívüli ülését.

A képviselők olyan dokumentumokat adtak át a tájékoztatón az újságíróknak, amelyek szerintük azt támasztják alá, hogy a főváros az útfelújítási programok során nem valós adatokkal pályázott a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácshoz, és így jogosulatlan támogatási összegeket szerzett meg.

Mint mondták, olyan információ jutott a birtokukba, ami szerint a fővárosi önkormányzat 580 millió forinttal nem tud elszámolni a fejlesztési tanácsnak a dolgok jelenlegi állása szerint.

Példaként egy XVII. kerületi esetet említettek, ahol a vállalkozói szerződést ugyan 1600 méter útfelújításra kötötték meg, ám a valós úthossz mindössze 737 méter. Az újságíróknak bemutatott, a teljesítést igazoló dokumentum is ez utóbbi adatot rögzíti.

A főváros 1600 méterre pályázott, ennyivel számolt el, de a tényleges munkavégzés és a kifizetés csak 737 méter elvégzéséről szól – hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt. A papírok azt bizonyítják, hogy a főváros valótlan adattal pályázott, valótlan adattal számolt el.

György István elmondta, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzések során tovább erősödött az a gyanú és feltételezés, hogy a főváros az útfelújítási pályázatok során nem valós adatokkal pályázott, így jogosulatlan támogatási összegeket szerezhettek meg a kivitelező cégek.

Ha bebizonyosodik, hogy a főváros nem tud elszámolni a közpénzekkel, akkor a szakmai és politikai felelősség megállapítását, és szükség esetén a büntetőjogi konzekvenciák levonását követelik.

A kiosztott tájékoztató szerint a regionális pályázatok záróelszámolását végző Pro Régió ügynökség 55 esetben tárt fel szabálytalanságokat olyan fővárosi útfelújításoknál, melyekhez pályázati támogatást kaptak.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.