Állami megbízást kapott – Tréning Szetey módra

Szetey Gábor egykori cégét bízta meg a minisztériumi vezetők és köztisztviselők tréningeztetésével a kormányzati személyügyi államtitkárság, amelynek éppen Szetey a vezetője. Ráadásul az államtitkár egy másik volt érdekeltsége is állami megbízást kapott a közelmúltban. Négy esztendeje, a Medgyessy-kormány idején egy hasonló botrány elegendő volt Kiss Elemér kancelláriaminiszter menesztéséhez.

Magyar Nemzet
2007. 09. 20. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szetey Gábor kormányzati személyügyi államtitkár 1993 és 1995 között tagja volt egy olyan cégnek, amelynek jogutódját éppen a Szetey vezette államtitkárság látta el két jól fizető állami megrendeléssel a közelmúltban – tudta meg lapunk. A Develor Tanácsadó Zrt. még július közepén nyerte meg a minisztériumok közel ezer vezetőjének tréningeztetésére, illetve a tárcáknál dolgozó mintegy 5200 köztisztviselő oktatására kiírt tendert. A két pályázaton a társaság több mint 37,5 millió forintnyi közpénzhez jutott.

A tréningeztetésre elköltött állami milliókról augusztusban lapunk is beszámolt, miután a Közbeszerzési Értesítőben megjelent az erről szóló tájékoztató. Azonban a cégbírósági adatbázisból azt is kiderítettük, hogy a három meghirdetett pályázatból kettőt megnyerő Develor Tanácsadó Zrt. jogelődjében, a Door Kft.-ben 1993 novembere és 1995 májusa között Szetey Gábor kisebbségi tulajdonosként vállalt szerepet.

Lapunk megkeresésére a kormányszóvivői irodán elismerték, hogy a Door Kft.-nek a kormányzati személyügyi államtitkár is kisebbségi tulajdonosa volt az említett időszakban, azonban azt állították: miután a cég új tulajdonosokkal átalakult Develor Zrt.-vé, Szeteynek semmilyen kapcsolata nem maradt a jogutód társasággal, annak „megbízásait, üzleti kapcsolatait nem kísérte figyelemmel”. Közölték: „az elnyert állami megbízások vélhetőleg a Develor sikeres piaci szereplésének, szakmai fejlődésének köszönhetők”, és azokban semmilyen szerepet nem játszott, hogy a cég jogelődjének egyik tulajdonosa 1995-ig Szetey volt.

Emlékezetes, 2003 februárjában Kiss Elemér kancelláriaminiszternek azért kellett távoznia a kormányból, mert kiderült, hogy a nevét viselő ügyvédi iroda több állami megbízást kapott. Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a döntést azzal magyarázta: a politikusoknak az erkölcs és a jog szabályai közül mindig a szigorúbbat kell választaniuk, és nem fogja eltűrni, hogy kormánya egyetlen tagjára is a korrupció leghalványabb árnyéka vetülhessen.

Ez az elv a Gyurcsány-kormány idején már nem érvényesül, hiszen nem ez az első eset, hogy vezető kormányzati politikus egykori cége jól fizető megbízást kap, de annak semmilyen személyi következménye nem lesz. Épp a napokban számoltunk be arról, hogy Szetey Gábor alapította azt a céget, amelynek jogutódja nettó százmillió forintért félnapos fesztivált rendezhetett az Új Magyarország fejlesztési terv pályázatainak népszerűsítésére augusztus 19-én az Andrássy úton. A rendezvény megszervezésére július 11-én írt ki egyszerűsített közbeszerzési eljárást a Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter felügyelete alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A nettó százmilliós gázsiért az Extreme Kft.-nek többek között az volt a feladata, hogy kulturális és zenei programokat szervezzen összesen hat színpadon, információs sátort húzzon föl, húszezer példányban műsorfüzetet nyomtasson, népszerűsítse az uniós tagállamok nemzeti konyháit, illetve feldíszítse az Erzsébet híd oldalsó szerkezeti elemeit. A cégbírósági adatbázisból az olvasható ki: az Extreme Kft.-t 1993-ban Szetey Gábor alapította, aki 1993 és 1996 között tulajdonosa és ügyvezetője volt a társaságnak, amely ekkor még a Karaoke Hungary Kft. nevet viselte. Ebben az időszakban a cég székhelye Szetey bejelentett lakcímén, a IX. kerületi Ráday utcában volt.
A Kormányszóvivői Irodán akkor is azzal próbálták kimagyarázni szorult helyzetéből az államtitkárt, hogy Szetey ma már nem áll kapcsolatban volt cégével.

Ismeretes, egy dohánygyár latin-amerikai lerakatából hazacsábított Szetey fejéből pattant ki az az ötlet, hogy a jól teljesítő minisztériumi köztisztviselők együtt reggelizhessenek tárcavezetőjükkel. Azt is megírtuk, hogy a közhiteles cégadatok szerint a kilencvenes években üzleti kapcsolat volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szetey Gábor személyügyi államtitkár között: Szetey százezer forint névértékű üzletrészét egy forintért engedte át, illetve adta el Gyurcsány cégének, a Perfekt Rt.-nek.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.