Az unió nem tudott a vízágyúkról

Hiába állította Bencze József országos rendőrfőkapitány, hogy a 315 millió forintért beszerzett három izraeli vízágyú szerepelt a négy esztendeje elfogadott schengeni pályázati programban, ezt az állítását egyértelműen megcáfolta az Európai Bizottság alelnöke, Franco Frattini szóvivője.

Magyar Nemzet
2007. 09. 18. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riccardo Mosca a Magyar Nemzet megkeresésére azt válaszolta: a három vízágyú megvásárlására vonatkozó terv nem volt benne az Európai Bizottságnak a schengeni csatlakozást elősegítő pénzügyi hozzájárulási alapjáról szóló, 2006. december 20-i döntésében. Frattini szóvivője rámutatott: az Európai Bizottság minden olyan kiadást visszakövetel, amely nem indokolható.
Ismert tény, hogy a schengeni alapot nem tömegoszlató eszközök megvételére találták ki, hanem arra, hogy a határőrség és a rendőrség eszközeinek, informatikai felszereltségének javításával elősegítse az új tagállamok (köztük hazánk) csatlakozását a közös európai határövezethez. Magyarországnak jövő június 30-ig kell benyújtania azt a jelentést, amely az uniótól kapott támogatások felhasználását részletezi. Az Európai Bizottság ezután fél éven belül közli a tagállammal, hogy a tételek közül melyeket ismeri el, melyeket nem.

Bár az Európai Unió illetékesének nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy a számonkérés csak jövőre esedékes, ehhez képest Budai Bernadett kormányszóvivő a hét végén azt közölte: nem tud róla, hogy az EU vétót emelt volna a beszerzés ellen.

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletét is megkerestük az ügyben, de ott tegnap azt mondták: Franco Frattini szóvivőjének a nyilatkozata teljesen egyértelmű, ahhoz nincs mit hozzáfűzniük.
A vízágyúbotrány miatt a Fidesz arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul adjon tájékoztatást a beszerzés indokairól, körülményeiről, mivel „már eddig is sokan furcsállották, hogy az EU külső határainak őrzését elősegítő, úgynevezett schengeni alapból a magyar kormány a határőrizettel köszönő viszonyban sem lévő tömegoszlató vízágyúkat vásárolt”. Szijjártó Péter szóvivő szerint mindez felveti annak az alapos gyanúját, hogy a vásárlás ellentétes az EU jogszabályaival.
A schengeni alap szerződéseinek lekötését a Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinálja.

Munkatársunktól

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.