Elutasították Kabai felülvizsgálati kérelmét

Elutasította az adócsalás miatt három és fél évre ítélt Kabai Károly felülvizsgálati kérelmét és fenntartotta a jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön - közölte az LB kollégiumvezetője. A vállalkozónak augusztus 21-én kellett volna jelentkeznie kell a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=430620&amp;rvt=2" target="_blank">• Nincs halasztás - ma vizsgálják felül Kabai büntetőügyét</a></strong>

MNO
2007. 09. 20. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kónya István, az LB büntető kollégiumának vezetője elmondta, a bíróság megállapította, hogy nincs olyan jogszabályváltozás, ami okot adott volna a felmentésre, ezért a korábbi, Kabai Károlyt adócsalás és más bűncselekmények miatt három és fél éves szabadságvesztéssel sújtó jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

A felülvizsgálati kérelem arra hivatkozott, hogy a vádbeli cselekmény elbírálása óta az arra vonatkozó adó- és áfa-szabályok úgy változtak meg, hogy felmentés lenne indokolt, az elbírált cselekmények ugyanis már nem minősülnek bűncselekménynek.

Fiktív eseményekről, végre nem hajtott adásvételekről bizonylatot kiállítani, hamis számlát felhasználni, áfát csalni továbbra is bűncselekménynek számít – hangsúlyozta a kollégiumvezető.

Kabai Károly 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere, a mostani választási ciklusban – tavaszi lemondásáig – a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnöke volt. Az 1990-es években színesfém-kereskedéssel foglalkozott, a vádbeli cselekmények előtt több évvel a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János szocialista üzlettársa volt.

Az elítélt előbb azt kérelmezte, hogy egészségi állapota miatt halaszthassa a börtönbüntetés megkezdését. Ezt azonban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon augusztus 2-án jogerősen elutasította.

A vállalkozónak augusztus 21-én kellett volna jelentkeznie kell a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben, Kabai Károly azonban ennek nem tett eleget, ezért augusztus 22-én a bíró elrendelte az elítélt rendőri elővezetését, szeptember 10-ei határidővel. Az elővezetés eredménytelen maradt, ezért a bíróság intézkedett az elítélt tartózkodási helyének felkutatására, hogy a később, szükség esetén kibocsátandó elfogatóparancs eredményes lehessen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.