Figyelmeztetést kapott Gergényi Péter volt főkapitány

Gergényi Péterrel szemben elrendelt fegyelmi eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság befejezte, a volt főkapitány figyelmeztetésben részesült – jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány, aki beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál történt iratlopási ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálata befejeződött: jelenleg négy személy ellen folyik fegyelmi vizsgálat, ebből három vezető beosztású rendőr. Bencze bejelentette, hogy megkerült az 1995-óta keresett bankjegypapírok utolsó nyolc tonnája is. Az ORFK vezetője beszélt arról is, hogy elfogadja a Pest megyei rendőrkapitány nyugdíjazási kérelmét.

MNO
2007. 09. 10. 12:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyelmi ellen Gergényi Péter nem élt panasszal. Ezzel együtt hétfőn benyújtotta kérelmét, hogy a november 30-ig szóló felmentési idejét rövidítsük le, szeptember 30-ai hatállyal a hivatásos szolgálati viszonyát meg kívánja szüntetni. Ezt a kérelmét teljesítem – jelentette be az országos főkapitány.

Gergényi – mint azt a Magyar Nemzet elsőként megírta – nem csupán azelőtt kötött szerződéseket egy Ben Hadj Soulimane Mondher nevű tunéziai férfival, hogy közös utazási vállalkozást alapítottak volna, hanem utána is. A volt főkapitány tavaly novemberben és idén januárban megállapodott a tunéziai férfival az IPA (International Police Association, vagyis a Nemzetközi Rendőrszervezet) útjainak megszervezésére és tolmácsolási feladatok ellátására havi 200 ezer forintért. Ezek után Gergényi és Ben Hadj Soulimane Mondher május 31-én is szerződést kötött egymással. A megállapodásban a BRFK akkori vezetője azzal bízta meg a tunéziai férfit, hogy – ugyancsak havi 200 ezer forintért – segítse az IPA BRFK Egyesület elnökének munkáját, illetve tolmácsoljon.

Iratlopás: fegyelmi eljárás vezető beosztású rendőrök ellen

Az ORFK által elrendelt vizsgálat befejeződött, a vizsgálat végén egy 25 pontos intézkedési tervet fogalmaztak meg, aminek végrehajtását az NNI igazgatója, Bolcsik Zoltán feladatként kapta – mondta a főkapitány.

Bencze azt is elmondta, hogy ennek keretében kellett a fegyelmi felelősség megállapítása iránt is intézkedni. Jelenleg négy személy ellen rendeltek el fegyelmi vizsgálatot, ebből három vezető beosztású.

Az NNI augusztus elején közölte, hogy a szervezettől újságíróhoz került egy államtitoknak minősülő irat. Az ügyben a BRFK államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

A rendőrség szerint feltételezhető, hogy az ismeretlen célja nem magának az államtitoknak a megismerése, hanem a rendőrség és az NNI lejáratása volt. A belső vizsgálatot Bencze József országos rendőrfőkapitány utasítására rendelte el Szabadfi Árpád, a főkapitány helyettese.

Bencze engedi nyugdíjba vonulni Ignáczot

A jogszabály biztosítja, hogy 25 év szolgálati viszony után Ignácz István dandártábornok, Pest megyei rendőrfőkapitány nyugdíjba vonulási kérelmét teljesítsem – mondta Bencze József, aki beszámolt arról is, hogy Ignácz István 3-4 héttel ezelőtt szóban jelezte nyugdíjba vonulási szándékát, amit pénteken írásban is megerősített.

Személyes meghallgatását követően továbbra is rendkívül sajnálom, hogy alapos mérlegelés után így döntött. Az ORFK vezetése tiszteletben tartja a kérelmét. A jogszabály biztosítja 25 év szolgálati viszony után a nyugállományba vonulási kérelmének teljesítését – mondta Bencze.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.