A Kaposváron alkalmazott környezetkímélő technológia a maga nemében páratlan, ennek során a préselt cukorrépaszeletből erjesztéssel előállított biogázt kazánokban égetik el.
Az igazgató tájékoztatása szerint az 1,7 milliárd forint értékű beruházás, amelyet a tulajdonos, az osztrák AGRANA cégcsoport saját forrásból valósít meg, négy év alatt megtérül.
A munkák jelenlegi állásáról szólva elmondta: a berendezések 90 százaléka megérkezett, jelenleg a két, egyenként 12 ezer köbméteres fermentáló tetőzetének szigetelését, a csővezetékek szerelését végzik a szakemberek. A biogázüzemben a tervek szerint naponta 800 tonna cukorrépaszeletet hasznosítanak – mondta Szeles Zoltán, hangsúlyozva: ezzel egy nagyon fontos környezetvédelmi problémát is megoldanak, hiszen a szerves hulladék jelentős részét hasznosítani fogják. Az is fontos szempont, hogy ezzel részben kiváltják a földgáz felhasználását – tette hozzá.
A cégvezető közölte: az idei, 60 naposra tervezett kampányban 400 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel. Ennek során 110 ezer tonna préselt répaszelet keletkezik, amelyből ebben az idényben közel 40 ezer tonnát hasznosítanak a biogázüzemben, a többit takarmányként értékesítik.
A kaposvári gyárban a múlt év végén kezdték el az Európában egyedülálló kísérletet, jelesül saját fejlesztésben és finanszírozásban – mintegy 100 millió forint értékben – megépítettek egy kis teljesítményű biogázüzemet, amelyben melléktermékként keletkező cukorrépaszeletet hasznosítottak.
Ez volt az első üzem, ahol ipari körülmények között próbálták ki a cukorrépaszeletekből biogázt előállító környezetbarát technológiát.
Az alkalmazott technológia különlegessége, hogy az alapanyag egynemű, ellentétben más biogázüzemekkel, ahol általában változó összetételű, keverék anyagokból állítanak elő gázt.
(MTI)
Kétmilliárdos drogfogás: három ország rendőrei dolgoztak az ügyön egy évig
