Nincs halasztás – ma vizsgálják felül Kabai büntetőügyét

Ma reggel tárgyalja Kabai Károly, az adócsalásért három és fél évre jogerősen elítélt nyírbogáti színesfém-kereskedő, Veres János pénzügyminiszter egykori üzlettársa ügyét a Legfelsőbb Bíróság.

MNO
2007. 09. 20. 1:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozó jogi képviselője, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter felülvizsgálati kérelemmel fordult az LB-hez, mert álláspontjuk szerint, amit Kabai elkövetett, a mai jogszabályok szerint már nem büntethető. Kérdés azonban, hogy visszamenőleg érvényes-e bármilyen jogszabály megváltoztatása. A korábbi tárgyalási szakaszokban legalábbis a bíróság többek között azért ítélte el Kabait, mert megítélése szerint az elkövetés időszakában hatályos törvény szerint kell a vállalkozó ügyében dönteni. A fémhulladék kereskedelmére vonatkozó adózási rendelkezéseket ráadásul a volt üzlettárs, Veres János által vezetett Pénzügyminisztérium javaslatára változtatták meg 2006. január elsején.

Az adócsaló színesfém-kereskedőnek egy korábbi, halasztás iránti kérelmét a bíróság július 10-én már elutasította, így augusztus 21-én már meg kellett volna kezdenie büntetése letöltését, de ez nem történt meg.

Augusztus 22-én elrendelték az elítélt rendőri elővezetését szeptember 10-ei határidővel, amely eredménytelen volt, így a büntetés-végrehajtási bíró szeptember 12-én intézkedést tett az elítélt tartózkodási helyének felkutatására. Kabai Károly 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere, a mostani választási ciklusban pedig – tavaszi lemondásáig – a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnöke volt.

(Magyar Nemzet, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.