Vadai: Titkosítani fogják a Gripen-jelentés egy részét

Nem lesz nyilvános a kormány által életre hívott Gripen-bizottság jelentése – mondta el hétfő reggel Vadai Ágnes, a testület elnöke. Vadai kifejtette: ő szeretné megosztani tapasztalataikat a nyilvánossággal, de a jelentés egy részét szolgálati titokká minősítik. Korrupciót egyelőre nem találtak.

MNO
2007. 09. 17. 7:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök felkérésére végez vizsgálatokat egy bizottság, amelynek feladata a Gripen-vadászgépek beszerzése körüli ügyek tisztázása. A testület életre hívására azt követően került sor, hogy a svéd ügyészség nyomozást indított, mert a Gripenek külföldi eladásainál korrrupciós ügyeket gyanítanak.

Vadai Ágnes, a testületet irányító szocialista honvédelmi államtitkár elmondta, hogy törvényességi és célszerűségi problémákat találtak, de korrupcióra utaló jeleket nem. (Ez azért nagy szó, mert a Vadai-bizottság az Orbán-kormány idején keletkezett papírokat is vizsgálja. A Gripenek beszerzéséről az Orbán-kormány döntött, ám a szerződést a Medgyessy-kabinet később módosította – a szerk.) A korrupciót nem is vizsgálja a testület, reagált ezzel Vadai arra a kérdésre, hogy találtak-e olyan adatot, ami a svéd államügyészek immár lassan Magyarországra is kiterjedő nyomozásához kapcsolódik.

Vadai szerint „érdekes„ körülményekre bukkantak a pénzügyi tranzakciók áttekintésekor, de részleteket nem árult el, így azt sem, hogy a törvénytelenségek a 2001-es Gripen-vásárláskor (az Orbán-kormány idején) vagy a Medgyessy-kabinet fennállása alatt kiadott újabb megrendelések, a program kibővítése idején történtek-e.

A politikus elmondta, hogy eredetileg MIG–29-eseket akartak felújítani az Orbán-kormány idején, aztán szóba kerültek az F–16-osok. Szabó János akkori védelmi miniszter ugyan F–16-osok beszerzését támogatta, de aztán a kormány úgy döntött, hogy Gripent vásárolnak. Vadai szerint az akkori miniszterelnök (vagyis Orbán Viktor) a Gripen-beszerzést támogatta.

A szocialista politikus szerint nonszensz volt az a döntés az Orbán-kormány idején, amely szerint az ellentételezést 50 százalékos súllyal vették figyelembe a döntéskor. (Az ellentételezés a svédek által a Gripenek vásárlásával párhuzamosan felajánlott magyarországi munkahelyteremtő beruházásokat, illetve kereskedelmi ellentételezéseket jelentette. A svédek azt vállalták, hogy több pénzt költenek el Magyarországon, mint amennyibe nekünk a gépek kerülnek.)

Ugyanakkor Vadai nem tudott választ adni arra az újságírói kérdésre, hogy a 2003-as szerződésmódosításkor (Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején) megrendelt levegőbeli utántöltés lehetőségével hányszor élt azóta a magyar légierő. Az utántölthetőség szerinte NATO-követelmény a harci gépeknél.

A Medgyessy-kormány idején három lehetőség merült fel a Gripenekkel kapcsolatban: az egyik a szerződés felmondása lett volna az államtitkár szerint, erre azonban Magyarország küszöbön álló európai uniós csatlakozása miatt nem volt esély. Felmerült az is, hogy módosítják a szerződést, és az is, hogy változatlanul hagyják az egész konstrukciót.

Végül azért döntöttek a módosítás mellett, mert a Gripenek bérleti díja rendkívüli módon megterhelte a magyar költségvetést – magyarázta immár a szocialista kormány eljárását Vadai. (Utántöltéssel együtt a gépek bérleti díja mintegy 70 milliárd forinttal nőtt. Igaz a 2002–2006 közötti bérleti díjak csökkentek, de a következő években emelkedni fognak.)

Az államtitkár elmondta, hogy a most készülő bizottsági jelentés kitér majd a 2001-es szerződéskötés és a 2003-as módosítás körülményeire, de az egész jelentés nem biztos, hogy nyilvános lesz. A megállapításokat szeretnék megismertetni a nagyközönséggel, de az összes részletet nem közölhetik. A jelentés egy részét valószínűleg szolgálati titokká minősítik, ezt részben a magyar, részben pedig a svéd állam érdekei követelik meg.

(Index, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.