Gripen-ügy: Vadai meglepetést ígér – Célkeresztben 2003.

Sokan meghökkenéssel fogják olvasni a Gripen-bizottság jelentésének megállapításait – közölte szerdán Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár. Miközben a kormány Gripen-bizottsága a 2001-es eredeti szerződésre fókuszál, Christer van der Kwast svéd államügyész, aki a korrupciós botrány miatt Svédországban folytat vizsgálatot, nemrégiben úgy fogalmazott, hogy ő egyértelműen a 2003-as módosításra koncentrál majd, ami a Medgyessy-kormány idején történt.

Magyar Nemzet
2007. 10. 10. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc elé kerül a jövő héten a kormány Gripen-bizottságának jelentése – nyilatkozta tegnap Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy sokan meghökkenéssel fogják olvasni megállapításaikat. Vadai, a testület elnöke elmondta: már 45 oldal elkészült a jelentésükből, és tettek megállapításokat is, a teljes dokumentumot a határidőig – október 15-ig – véglegesítik.

Hozzátette: a miniszterelnök és a kormány tagjai is megkapják a jelentést. Ismeretes, a kormány június 20-án határozott a vizsgálatról, azzal indokolva a döntést, hogy alapos szakmai vizsgálat nélkül nem érthető, miért döntött az Orbán-kormány a svéd vadászrepülőgépek vásárlása mellett, amikor 2001-ben teljes szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy amerikai repülők váltsák le a honvédség orosz gépeit. A kormány szerint nem engedhető meg, hogy a beszerzést korrupciós gyanú lengje körül.

A kormány Gripen-bizottsága tehát egyértelműen a 2001-es szerződésre fókuszál, míg Christer van der Kwast svéd államügyész, aki a korrupciós botrány miatt Svédországban folytat vizsgálatot, nemrégiben a Heti Válasznak úgy fogalmazott, ő egyértelműen a 2003-as szakaszra koncentrál majd, és a 2001-es szerződés körülményeit csak háttér-információként kezeli. Emlékezetes, a Gripenek bérletéről szóló eredeti szerződést 2003-ban a Medgyessy-kormány módosította, amivel a beszerzés költségei csaknem megduplázódtak.

Munkatársunktól

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.