Gyurcsány: Sok Zuschlag-ügy lehet még az országban

Az, hogy itt egy egészen más típusú ügy van, számomra idén tavasszal lett ismert – fogalmazott Gyurcsány Ferenc egy csütörtöki lapinterjúban a Zuschlag-üggyel kapcsolatban, és mint mondta, szabálytalanságokról már 2006 tavaszán is beszéltek neki. Elismerte, hogy sok ilyen ügy lehet még az országban. A kormányfő szerint mindenkinek érdeke, hogy helyreálljon a politikai elit egészében a bizalom, emellett úgy vélte: ez a próbálkozás őt is elsodorta volna korábban, de most a „kísérlet is győzni fog, meg én is”. A Fidesz szerint a kormányfő nem gondolja komolyan javaslatait.

MNO
2007. 10. 11. 7:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

-Hogy számviteli fegyelem megsértése, vagy ehhez hasonló szabálytalanságok lehetnek Zuschlag János körül, arról először tavaly beszéltek nekem. Az, hogy itt egy egészen más típusú ügy van, számomra is az idén tavasszal lett ismert – közölte Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancsnak adott interjújában. Gyurcsány az ügyben történt ügyészi meghallgatásáról annyit mondott: a meghallgatás első felében a pályázati mechanizmusról kérdezték részletesen és alaposan, a másik felében pedig az ügyészeket az érdekelte, hogy mit gondol ő az adott ügyért felelős akkori helyettes államtitkár, Ocsovai Tamás nyilatkozatairól, miszerint ő mindent csakis utasításra tett, függetlenül attól, ki volt a miniszter.

Gyurcsány a lap kérdésére válaszolva határozottan kijelentette, hogy sem neki, sem környezetének nem volt tudomása arról, hogy Zuschlag János „talicskával tolja ki az aprópénzt” a vezetése alatt álló minisztériumból, és ha beigazolódik, hogy ez igaz volt, akkor őt becsapták, átverték. Hangsúlyozta: miniszterként hetente egyszer találkozott az illetékes bizottságok és munkacsoportok vezetőivel, mindig szabályozott körülmények között, és soha nem volt hajlandó egyedi ügyekről beszélni velük. Szerinte az is teljesen kizárt, hogy „akár a miniszter, akár alatta két szinttel bárki” naprakészen ismerjen 7-800 civil szervezetet.

-A belső és külső ellenőrzés nem tárt fel szabálytalanságot. Ráadásul azok a civil szervezetek, amiket most fiktívnek neveznek, a miniszterségem előtti években, az Orbán-kormány alatt már kaptak pénzeket – jelentette ki. Gyurcsány elmondta, hogy visszamenőleg darabonként megnézik az egykori ifjúsági és sportminisztérium pályáztatását. Kérdésre válaszolva elismerte: sok Zuschlag-ügy lehet még az országban. Szavai szerint „annyi, amennyi rossz kompromisszum van az önkormányzatokban, és mindenhol, ahol a közszféra jelen van”.

Gyurcsány győzni fog, és véget vet a mutyiknak

-Most lehet a politika tisztázatlan pénzügyeinek és időnkénti ellentmondásos szerepvállalásának véget vetni, mert olyannyira megrendült a politikai elit egészének hitelességében a bizalom, hogy annak helyreállítása immár mindenkinek az érdeke – jelentette ki Gyurcsány. Egy ehhez hasonló kísérlet két évvel ezelőtt úgy elbukott volna, hogy engem is magával sodor. Most szerintem a kísérlet is győzni fog, meg én is – fogalmazott a kormányfő, aki szerint az esély most több mint 50 százalék arra, hogy a pártfinanszírozás rendezetlenségét megoldják. Nyomatékkal hangsúlyozta emellett azt, hogy teljes félreértésben vannak azok, akik azt gondolják, hogy ebben az ügyben pusztán kommunikációs küzdelmet folytat. Úgy fogalmazott: 1999 óta erről beszél, az elmúlt év óta pedig tudatosan azt teszi, amit az őszödi beszédben fogalmazott meg: „véget vetünk ezeknek a mutyiknak”. A közélet tisztaságát szolgáló hétpontos javaslatával kapcsolatban kiemelte, hogy a politikus az egyetlen, aki önmagára hozhatja meg a szabályt, éppen ezért a politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy önmagukra vonatkozóan ne legyenek szigorúak.

Gyurcsány szerint a hét pontnak akkora lesz a támogatottsága az országban, hogy az alól nem vonhatja ki senki magát, ezért bízik abban, hogy meglesz a szükséges parlamenti többség az elfogadáshoz.

-Ha mégsem, én akkor sem engedhetek, mert a politikai viszonyok tisztázása nélkül nem lehet tiszta viszonyokat teremteni a gazdaságban sem – jelentette ki Gyurcsány az interjúban, amely azt megelőzően készült, hogy a kormányfő az Országgyűlésben bejelentette: népszavazást kezdeményez, ha csomagja nem kapja meg a szükséges parlamenti támogatást.

Szijjártó Péter: a kormányfő nem gondolja komolyan javaslatait

A Fidesz szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc elismerte, tavasz óta tudott a Zuschlag-ügyről, bizonyítja: a miniszterelnök nem gondolja komolyan a közélet tisztaságát célzó javaslatait, hiszen azokat már tavasszal is kezdeményezhette volna. Ezt Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője közölte csütörtökön az MTI-vel.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancs című hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban beszélt arról, hogy tavasz óta tudott a Zuschlag-ügyről. Szijjártó Péter szerint Gyurcsány Ferenc ezzel beismerő vallomást tett. "Ez a tény sok mindent bizonyít és megmagyaráz. Ezzel teljesen világossá vált ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc a legkevésbé sem gondolja komolyan a közélet kifehérítését célzó törvénycsomagját, hiszen azt kezdeményezhette volna már tavasszal is" – fogalmazott közleményében a szóvivő. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc kizárólag azért lépett elő figyelemelterelő javaslataival, mert "mostanra fogyott el körülötte a levegő, végzetesen meggyengült pártjában, frakciójában és a kormányban is".


(Magyar Narancs/MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.