időjárás 20°C Csaba 2022. július 6.
logo

IMF: a feltörekvő országok húzzák a világgazdaság szekerét

MNO
2007.10.21. 09:00

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szombaton megerősítette, hogy a világgazdaság alapvető mutatói jók, egyebek között a feltörekvő piacok és a fejlődő országok erőteljes növekedésének köszönhetően.

„A fejlett gazdaságok pénzpiacian tapasztalt legutóbbi zavaroknak mérséklő hatásuk lesz a rövid távú fejlődésre, és nőttek a kilátásokra nehezedő kockázatok is” – hangsúlyozta ugyanakkor közleményében a valutaalap monetáris és pénzügyi bizottsága (IMFC).

Washingtoni tanácskozása után kiadott közleményében az IMFC kiemelte: a szükséges intervenciókkal a központi bankok meghatározó szerepet játszottak a pénzpiacok működésének biztosításában. Rámutatott ugyanakkor, hogy a monetáris politikának az árak stabilitására kell összpontosítani, és ügyelni kell mindenekelőtt az alapanyag-, a kőolaj- és az élelmiszerárak növekedéséből fakadó inflációs nyomásra, valamint a növekedésre nehezedő kockázatokra.

Az IMFC az IMF kétévente tartandó közgyűlése alkalmából ül össze. Soros elnöke Tommaso Padoa-Schioppa olasz pénzügyminiszter. A bizottság megköszönte az IMF leköszönő főigazgatójának, a spanyol Rodrigo Ratónak a munkáját, akiknek a helyére november 1-jén a francia Dominique Strauss-Kahn lép. Az IMF reformjával kapcsolatban a bizottság közölte: támogatja a kvóták 10 százalékkal való növelését a 185 tagországra jutó alapszavazatok megduplázásával, ami révén növelni lehet a dinamikusan fejlődő gazdaságok, közöttük számos feltörekvő gazdaság súlyát a szervezeten belül.
(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.