Korrupció: lemondott a román mezőgazdasági miniszter

Korrupciós ügye miatt lemondásra kényszerült Decebal Traian Remes román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön.

MNO
2007. 10. 11. 11:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupcióellenes hatóság (DNA) szerint Remes 15 ezer euró megvesztegetési összeget fogadott el egy üzletembertől, akinek a miniszter pályázati kiíráson biztosított előnyt. Remes a Calin Popescu Tariceanu kormányfő Nemzeti Liberális Pártjának (PNL) tagja.

A TVR román állami televízió szerda esti adásában videófelvételt mutatott be arról, hogy Remes az egyik bukaresti kávéház teraszán átvesz egy borítékot. A boríték átadója Ioan Muresan korábbi mezőgazdasági miniszter volt. A televízió hangfelvételt is lejátszott egy Muresan és egy üzletember közötti telefonbeszélgetésről. Az üzletember az lehetett, akitől a pénz származott.

A beszélgetésből kiderül, hogy a boríték 15 ezer eurót tartalmaz, továbbá, hogy a miniszter még egy drága autóhoz is hozzájut. A román sajtó beszámolóiból az is kiderül, hogy Remes ugyanettől az üzletembertől 100 liter gyümölcspálinkát és nagyobb mennyiségű kolbászt is kapott. Daniel Morar a román korrupcióellenes hatóság vezetője közölte, nincsen tudomása arról, miként kerültek a bizonyítékok a média birtokába, és ezek hiteleségét nem kívánja megerősíteni.

A DNA-nak jogában áll gyanúsítottakat rejtett kamerával felvenni és telefonjaikat lehallgatni. Remes egy nappal azután mondott le, hogy az Európai Bizottság a támogatások csökkentésével fenyegette meg Bukarestet az agrárszektorban tapasztalt hiányosságok miatt, s december elejéig adott haladékot ezek pótlására.

MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.