Mutyiellenes kormány? Akkor szabaduljon meg Verestől!

A fekete- és szürkegazdaság elleni eredményes fellépés adócsökkentést tenne lehetővé – jelentette ki Daróczi Dávid szombaton Röszkén, a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz reagálásában közölte: a kormány kezdje magán a hatékony fellépést és azonnal szabaduljon meg Veres János pénzügyminisztertől, „aki egy bizonyítottan adócsaló cég ügyvezető-tulajdonosa volt”.

MNO
2007. 10. 20. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat hatékonyabban kíván fellépni a fekete- és a szürkegazdaság ellen. Ha a gazdaság kifehéredik, és többletbevétel jelentkezik az államkasszában, az lehetőséget teremt az adócsökkentésre – fejtette ki Daróczi Dávid a magyar-szerb határátkelőhelyen. Elmondta: a szakértők a fekete- és a szürkegazdaság részesedését 3700 milliárd forintra becsülik. A szóvivő szerint, ha ezt csak a felére lehetne csökkenteni, az a személyi jövedelemadó 50 százalékos mérséklését tenné lehetővé.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy fel kell lépni a csalók, az ügyeskedők, a mutyizók ellen, ezek az intézkedések azokat is levegőhöz engedik jutni, akik tisztességesen, az adókat és járulékokat befizetve végzik a munkájukat – szögezte le a szóvivő. Mint elhangzott, a szürkegazdaság elleni harc egyik legfontosabb területe a csempészet elleni fellépés. A politikai akarat mellett ehhez a jogszabályok átalakítására és technikai beszerzésekre is szükség van. Kitért arra, hogy a vám- és pénzügyőrség két röntgenkamiont szerzett be a korábbi három hasonló jármű mellé; a nettó 3,3 millió eurós költség legnagyobb részét a Schengen-alap fedezte. Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta: idén eddig 680 ezer karton cigarettát foglaltak le a határátkelőhelyeken és belterületi ellenőrzések során. Az év első kilenc hónapjában 124 kilogramm kábítószert, főként heroint, kokaint és marihuánát találtak a vámosok. A testület a hamisítványok kiszűrésére is nagy erőket mozgósít. Idén több száz esetben összesen 3 milliárd forint értékű hamis terméket, elsősorban ruhaneműt foglalt le a pénzügyőrség – közölte Sipos Jenő.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy természetkárosítás miatt 64 esetben indítottak eljárást a vámosok és ehhez kapcsolódóan 220 millió forint értékben foglaltak le árut. Legutóbb négyszáz, Olaszországba tartó madártetemet találtak a pénzügyőrök egy autóbuszban.
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.