Zuschlag-dosszié: újabb félmillió forintos tétellel gyarapodott

Újabb félmillió forintos tétellel gyarapodott a Zuschlag-ügy dossziéja, amit egy fővárosi szakbizottság adott támogatásként a fiatal szocialisták által működtetett Biztos Pont Egyesületnek. Alapos a gyanú, hogy a közpénzt a Fiatal Baloldal 2004-es táboroztatására használták fel – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2007. 11. 30. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a fővárosi önkormányzatból nemcsak a városrendészeti, hanem a társadalmi kapcsolatok bizottsága is támogatta korábban a Zuschlag-ügyben elhíresült Biztos Pont Egyesületet. A Marsovszky Balázs MSZP-s politikus által jegyzett szervezet félmillió forintot kapott táboroztatásra 2004-ben. Loppert Dániel (Fidesz) szerint erős a gyanú, hogy a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták központi nyári táborát többek között ebből a pénzből finanszírozták három évvel ezelőtt, teljesen szabálytalanul. A legnagyobb ellenzéki párt ifjúsági tagozatának vezetője – aki a fővárosi önkormányzat esélyegyenlőségi és kisebbségi bizottságának a tagja – lapunkat arról is tájékoztatta, hogy a 2004-es támogatással kapcsolatos részletes dokumentációhoz azért nem lehet már hozzáférni a városházán, mert a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség minden olyan papírt lefoglalt, amely a szocialistákhoz köthető fiktív szervezetek pályázataival kapcsolatos. A Zuschlag-ügybe keveredett „civil” szervezetek – mint például a Biztos Pont, a Hoppá, a Vörösfenyő, az Atlasz vagy a XXI. Század Kulturális Egyesület – egyébként több mint 20 millió forintot kaptak 2002-ben, 2003-ban és 2004-ben csak a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának közbiztonsági pályázatain.

A Biztos Pont Ifjúsági Egyesület hét éve létezik, a szervezet elnöke 2006 végéig Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal budapesti elnöke, az MSZP budapesti elnökségi tagja volt. Az ifjúsági egyesület vezetését Zuschlag személyi titkára, Lados István vette át tőle, aki jelenleg is előzetes letartóztatását tölti. Marsovszkyt azért nem helyezte az ügyészség előzetesbe, mert állítása szerint a Zuschlag-ügy kirobbanása után visszafizette a Biztos Pont által különféle minisztériumi és fővárosi pályázatok során elnyert mintegy hatmillió forintot, s bár a büntetőjogit nem, az erkölcsi és polgári jogi felelőségét elismerte.

Eközben Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes úgy nyilatkozott: február közepén fejeződhet be a Zuschlag János és társai ellen folyó bűnügy nyomozása. A gyanúsítottak száma 11-re emelkedett, de az ügy jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy további gyanúsítások lesznek. A legújabb gyanúsítottakat „járulékos bűnsegédi magatartással” vádolják. Egy kiskunhalasi ügyvéd készítette azoknak a cégeknek a szerződéseit, amelyeknek a nevében számlákat állítottak ki a pályázaton kapott pénzek dokumentálásához, amiket aztán benyújtottak a minisztériumokba a támogatások elszámolásához, egy másik személy a számlázást végezte, a harmadik pedig egy román állampolgárságú férfi, aki a letartóztatásáig körözött Lados Istvánt – Zuschlag személyi titkárát – bújtatta Romániában. Zuschlagon kívül Lados István és Katus Ferenc (MSZP) tölti jelenleg is előzetes letartóztatását. A vizsgált szervezetek mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénzzel nem tudnak elszámolni.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.