Kötelező a pályázat január 1-től a közalkalmazottaknál

A közalkalmazotti álláshelyeket 2008. január 1-jétől csak pályázat alapján lehet betölteni - a 2007 nyarán született közalkalmazotti törvény módosításnak ez a szabálya csak ekkortól lép hatályba. Január 1-től emelkedik a közalkalmazottak fizetése is.

MNO
2007. 12. 26. 12:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közalkamazotti törvény módosítása kimondja, hogy 2008-tól csak olyan közalkalmazottat lehet kinevezni, aki a pályázaton részt vett és a pályázati feltételeknek megfelelt. A pályázatban – többek közt – meg kell jelölni a betöltendő munkakört, a lényeges feladatokat, a benyújtandó iratokat, valamint a pályázat benyújtásának feltételeit és elbírálásának határidejét is.

A pályázati felhívást a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ internetes oldalán kell közzétenni. Emellett a pályázati felhívást a kiíró a saját internetes oldalán is köteles megjelentetni. Amennyiben önkormányzat a közalkalmazotti állás meghirdetője, úgy annak a helyben szokásos módon (például a hirdetőtábláján) is közé kell tennie a pályázati felhívást.

A pályázat benyújtásának határideje legkorábban a közzétételtől számított tizenöt nap lehet. A benyújtott pályázat tartalma – törvény eltérő rendelkezése hiányában – csak a pályázó beleegyezésével közölhető harmadik személlyel. A közalkalmazott felmentése esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg.

A közalkalmazotti törvény 2007 végéig mellékletben közölte a fizetési osztályok első fizetési fokozataihoz rendelt bért, valamint a magasabb fizetési fokozatok szorzószámait. A jövőben ezt az éves költségvetési törvény állapítja meg. Erről a jövő évi költségvetést megalapozó törvény rendelkezik, amely ennek szellemében módosította a közalkalmazotti törvényt.

A 2008. évi költségvetés például a legalacsonyabb "A" fizetési osztály 1. fokozatához rendelt havi illetményt 62.500 forintról 69.000 forintra, míg a legmagasabb "J" fizetési osztálynál 151.800 forintról 154.500 forintra emelte. A fizetési fokozatok szorzószámai úgy változtak, hogy az alacsonyabb fokozatokhoz valamivel kisebb, míg a magasabbakhoz kicsivel nagyobb szorzók tartoznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.