MDF: a korrupció árnyéka lebeg az Ország karácsonya felett

A korrupció gyanújának árnyéka lebeg a kormány felett – véli Almássy Kornél, az MDF alelnöke. Az országgyűlési képviselő szerint az Országház előtti Ország karácsonya rendezvénysorozatot 67,5 millió forint helyett 12-15 millió forintért is meg lehetett volna rendezni. Almássy emlékeztet arra: tavaly is hasonló aránytalanságot fedezett fel az MTA előtti műjégpálya kapcsán.

MNO
2007. 12. 28. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilt levelet írt Hiller István oktatási és kulturális miniszternek Almássy Kornél, az MDF alelnöke. Az országgyűlési képviselő kifejti: december 6-án kezdődött az Ország karácsonya rendezvénysorozat. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nettó 67 millió 500 ezer forintot fordít a 18 napos rendezvénysorozatra, amelynek megszervezésére a Hungarofest kapott megbízást.

Almássy érdekesnek találja, hogy a MeH nem írt ki közbeszerzési eljárást a rendezvényszervezési teendőkre. A büdzsét a MeH állami ünnepekre elkülönített keretéből csoportosították át az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz (OKM), és a szaktárca adta a megbízást a Hungarofest Kht.-nak, amely az OKM háttérintézménye.

Az MDF alelnöke szakértői számításokra és hasonló karácsonyi vásárok tapasztalataira hivatkozva azt írja: egy ilyen volumenű vásár, rendezvény felépítése, megrendezése és üzemeltetése maximum 12-15 millió forintot vesz igénybe. Ezért akár 50 milliós kár is érhette a magyar államot, a magyar adófizetőket – teszi hozzá.

– Szomorúan meg kell állapítsuk azt is, hogy sajnos nem volt túl nagy forgalma a rendezvénynek, hiszen óránként 50-100 embernél több nem fordult meg a téren – hangsúlyozza Almássy Kornél.

A Magyar Demokrata Fórum tavaly – az MTA előtti karácsonyi műjégpálya kapcsán – is felemelte szavát a túlzott költségek miatt – emlékeztet rá a képviselő. Hozzáteszi: az MDF akkor sem a karácsonyi ünnepségek ellen, hanem az aránytalan és megmagyarázhatatlan költség ellen tiltakozott. Megítélése szerint az elmúlt évhez képest azonban tovább romlott a helyzet, – ez alapján már vissza is sírhatnánk a műjégpályát – hiszen nem csökkentek, hanem nőttek a költségek, viszont a rendezvény forgalma jóval kisebb lett.

Almássy fenti okok miatt arra kéri Hiller Istvánt, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot a rendezvényszervezés körülményeinek és a – véleményünk szerint – túlzott költségeknek a feltárására, valamint azt is kéri, hogy a rendezvény megrendezésével kapcsolatos összes dokumentációt részére megküldeni szíveskedjék.

– Meggyőződésem, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnak és az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak is érdeke, hogy ne lebegjen a korrupció gyanújának árnyéka sem az intézményük felett – írja Almássy Kornél.

(OS)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.