Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

A közbeszerzések 10 százaléka zajlik szabályszerűen

A magyar közbeszerzési rendszer szabályozása és gyakorlata alapjaiban ássa alá a közbeszerzések tisztasága iránti bizalmat - tartalmazza a Transparency International (TI) korrupció ellen küzdő nem kormányzati, nemzetközi szervezet magyarországi tagozata állásfoglalásában.

MNO
2008. 01. 10. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet véleményét annak kapcsán fogalmazta meg, hogy nemrégiben több közbeszerzési eljárás tisztaságát is megkérdőjelezte a közvélemény, ilyen volt a Magyar Posta Zrt. kerékpár beszerzésének, a Miniszterelnöki Hivatal által megrendel tanulmányoknak, valamint a kórházi széfek esedékes beszerzésének ügye. Független elemzők szerint a magyarországi közbeszerzéseknek csak 10 százaléka zajlik teljesen szabályszerűen. A források nem megfelelő felhasználása mögött a klasszikus (kenőpénzes) korrupció mellett kölcsönös szívességek hálózata, szakszerűtlenség, túlszabályozás, egyéni részrehajlás, valamint nem megfelelő stratégiai tervezés is állhat.

A TI rámutat: a rendszerszerű korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a beszerzéseket, és gyakran rossz minőségű, szükségtelen termékek és szolgáltatások beszerzését eredményezi. A TI Magyarország kutatásai alapján a magyar közbeszerzési törvény túlszabályozott, mégis kiskapukat rejt, mert sok kivételt tartalmaz, ami a szabályozás megkerülését eredményezi. Továbbá az üzleti titok fogalmának homályos megfogalmazásával visszaélésekre ad alkalmat, és a jogorvoslati rendszere nem működik hatékonyan.

A TI Magyarország azt javasolja, hogy egyszerűsíteni kell a közbeszerzési törvényt, ugyanakkor alkalmazását sokkal erőteljesebben kellene érvényre juttatni és figyelemmel kísérni. Amint ez megtörténik, törekedni kell a szabályozás stabilitására. A törvény gyakori módosításai jogbizonytalanságot eredményeznek, ezért ki kell iktatni a törvényből a jelenleg benne lévő ésszerűtlen formai és anyagi követelményeket, amelyek gyakran ahhoz vezetnek, hogy a szerződő hatóság ésszerű és tisztességes indokok nélkül kizárja az ajánlattevőket a versenyből. A versenykorlátozás elkerülése érdekében indokolt a törvény ezen rendelkezésének a felülvizsgálata.

A TI szerint gyümölcsöző lenne, ha kizárólag olyan cégek nyújthatnának be közbeszerzési ajánlatot, amelyek szigorú etikai kódexszel rendelkeznek. Az is célszerű lenne, ha a közbeszerzési eljárást sikertelennek lehetne nyilvánítani, ha az ajánlatkérő felettes hatósága visszavonja a pénzügyi támogatást. Ez ugyanis széleskörű visszaélési lehetőséget teremt a hatalom számára.

A szervezet véleménye szerint fejleszteni kell a közbeszerzési eljárások monitorozásának rendszerét, és a Közbeszerzési Döntőbizottság függetlenségének garanciáit is meg kell erősíteni. Ezzel egyidejűleg tanácsos lenne a jogorvoslati fórumok számát csökkenteni, és megadni nekik a szükséges anyagi támogatást a vitás kérdések gyorsabb rendezése érdekében. A közbeszerzések tisztaságát elősegítendő a TI Magyarország a Hungarian Business Leaders Forummal együttműködve megkezdte az ajánlatkérők és ajánlattevők korrupciótól való tartózkodását szolgáló integritási szerződés kidolgozását, és a tendereljárás civil monitorozási feltételeinek megteremtését.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.