Felfüggesztett börtön Karakasev Anna volt MSZP-frakcióvezetőnek

Tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Magyar Szocialista Párt volt önkormányzati képviselőjét, Karakasev Annát egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt. A nem jogerős végzés szerint a testület az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette.<br /><br /><a href="/portal/539045"><strong>• Adócsalásért kerülhet börtönbe az SZDSZ-es polgármester</strong></a>

MNO
2008. 01. 25. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikkasztás miatt tíz hónap börtönbüntetésre és mellékbüntetésként 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Nógrád Megyei Bíróság Karakasev Anna volt salgótarjáni szocialista önkormányzati képviselőt, akit a város polgármestere jelentett fel. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztette, az ítélet nem jogerős – közölte a testület szóvivője pénteken. Az ügyész háromnapos gondolkodási időt kért. Barsi József elmondta: Karakasev Annát bűnösnek mondta ki a Salgótarjáni Városi Bíróság egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében.

Karakasev 1994-től dolgozott Salgótarjánban önkormányzati képviselőként, az előző ciklusban az MSZP frakcióvezetője és a pénzügyi bizottság elnöke volt. A vádirat szerint az Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (OIGSZ) igazgatójaként 2006 augusztusában 2,5 millió forintot vett ki a házipénztárból, és a pénzt csak a vizsgálat után, fél évvel később tette vissza. A szocialista politikus és intézményvezető ellen a Fidesz-többségű közgyűlés polgármestere tett feljelentést tavaly márciusban, egy önkormányzati vizsgálat után. Karakasev múlt év februárjában lemondott vezetői megbízásáról, majd képviselői mandátumáról is.

Egy kis szocialista múltidézés

Először a Magyar Nemzet számolt be a tarjáni szocialista képviselő tettéről, amely bejárta a teljes magyar sajtót is, később az MNO olvasói is értesülhettek az esetről.

Karakasev Anna, a salgótarjáni önkormányzat szocialista frakcióvezetője, a képviselő-testület gazdasági bizottságának elnöke, az Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (OIGSZ) vezetője a házipénztárból kiutalványoz magának 2,5 millió forintot 2006. augusztus 4-i dátummal – emlékeztet a nogradinform.hu. Az önkormányzati választási kampány időszakában Karakasev a pénzt fel is veszi. A 2006-os önkormányzati választásokat a 12 éve Salgótarjánban regnáló szocialista párt elbukja, a „polgári többségű képviselő-testület tagjaként képviselői esküt tesz az MSZP-listáról bekerült Karakasev Anna”, akit ekkor a pénzügyi bizottság elnökévé választanak meg.

A weboldal 2007. január 25-i dátummal megjegyzi: a salgótarjáni polgármesteri hivatal belső ellenőrzési referensei szabályszerű ellenőrzést végeztek az Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatánál. A vizsgálat a házipénztár ellenőrzésére terjedt ki. A revizorok a vizsgálat során megállapították, hogy a házipénztárból Karakasev Anna, az intézmény vezetője 2006. augusztus 4-én 2,5 millió forintot vett fel. Azonban az előleg címét nem határozták meg: a kiadási pénztárbizonylaton kifizetőként az aznap szabadságon levő pénztáros neve szerepel, a pénztárátadást nem dokumentálták. A pénztáros aláírásánál hibajavítás található, ami szabálytalan. Karakasev Anna jogtalanul saját magának utalványozott, a visszafizetési határidőt nem jelölték meg.

A tényeket az ellenőrök jegyzőkönyvben rögzítették, amit aláírt az OIGSZ gazdasági vezetője, a pénztáros és a pénztárellenőr is – írja a nogradinform.hu. A jegyzőkönyvet a hivatal gépkocsivezetőjével megpróbálják kézbesíteni az éppen betegállományban levő Karakasev Annának, sikertelenül. Ezért postán küldik el azt, az intézményvezető még aznap befizeti a pénztárba a két és fél milliót. Karakasev Anna lemond az OIGSZ intézményvezetői feladatainak ellátásáról, ezzel elkerüli az ellene indítandó fegyelmi eljárást. Egy hét múlva lemond pénzügyi bizottsági elnöki megbízatásáról és képviselői mandátumáról is. Az ügynek a továbbiakban az adta meg a diszkrét báját, hogy később Karakasevet kistérségi koordinátorrá nevezte ki az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium.

(MTI, nogradinform.hu, Magyar Nemzet, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.