Kormánynegyed – Ingatlanspekulációs alapot szabadítottak fel?

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzati negyed beruházás leállítását követően ötmilliárd forintot fordít a MÁV a fejlesztés tervezett helyszínének rendbetételére – mondta a párt szakpolitikusa szerdán, Budapesten.

MNO
2008. 01. 23. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz nem tudja elfogadni azt a magyarázatot, hogy azt az ötmilliárd forintot, amit a MÁV az államtól kapott területeiért – ahol a kormányzati negyed épült volna –, ennek a teleknek a kitakarítására – bontásra, költözködésre, sínek áthelyezésére – fordítja a vasúttársaság – mondta Fónagy János sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány tízmilliárd forintot költött el egy kivitelezhetetlen projektre, ám eddig volt egy olyan illúzió, hogy ebből 5-7 milliárd forinttal a MÁV „jól jár”, hiszen a vasúttársaság kap ötmilliárd forint készpénzt, és kétmilliárd forint hiteltől megszabadul. Mára kiderült: ez nem így van.

Az Orbán-kormány közlekedési minisztere közölte: kérdés az, hogy a vasúttársaság vezetője, aki ezt az információt közölte, honnan tudja pontosan, hogy az említett feladatok elvégzése mennyibe fog kerülni. Fónagy János szerint „ennek a rengeteg pénznek az elköltése semmi mást nem eredményez, mint egy ingatlanspekulációs alapot, azt, hogy Pest szívében felszabadítottak (...) egy területet, aminek sorsa ismeretlen”.

A politikus azt mondta: a költségvetés és az emberek szűken számolva ötmilliárd forintot vesztettek ezen az ügyön, de tágabb nézőpontból ez a spekulációs előkészület tízmilliárdba került.

„Ezzel kell ennek a jelenlegi kormánynak elszámolnia, ezért kell a felelősséget vállalnia az emberek előtt” – fogalmazott.

Közölte: az ötmilliárd forint nagyon sok pénz, például egy 600-700 fős iskola éves költségvetése 250-300 millió forint, míg egy óvoda működtetése – mérettől függően – 50-70-100 millióba kerül évente. Fónagy hozzátette: ha ezt az összeget a főállású anyaság finanszírozására fordítanák, akkor az érintett 43-45 ezer család számára 50 százalékkal lehetne megemelni a nekik járó összeget.
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.