Nyomoznak – Vizsgálják a rendőri vezetők béremelését

 Petrétei József volt rendészeti minisztert és Bene László korábbi országos rendőrfőkapitányt is tanúként hallgatták ki a rendőri vezetők kollektív illetményemelése miatt indult nyomozásban. A feljelentést az egyik rendőrszakszervezet főtitkára tette hűtlen kezelés és elöljárói hatalommal való visszaélés gyanújával. Az ügyet jelenleg a Katonai Főügyészség vizsgálja.

Magyar Nemzet
2008. 01. 02. 5:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Budapesti Katonai Ügyészség a közelmúltban megszüntette a nyomozást a rendőri vezetők tavalyi kollektív illetményemelésének ügyében, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Szima Judit panaszt tett a határozat ellen. Így a Katonai Főügyészség vizsgálhatja, valóban fölvetődik-e a feljelentő által vélelmezett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, illetve az ezzel halmazatban megvalósítható elöljárói hatalommal visszaélés vétsége.

Az ügyben korábban tanúként hallgatták ki Petrétei József volt rendészeti minisztert és Bene László egykori országos főkapitányt is. Szima Judit még tavaly júniusban tett feljelentést, amiért 290 rendőri vezető több tízezer forintos fizetésemelést kapott, miközben a beosztottak bérét nem emelték. A szakszervezeti vezető panaszában arra hívta fel a figyelmet: tavaly tavasszal a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács ülésén beismerték, hogy – a hivatalos indoklással szemben – nem azért van szükség a vezetők bérfejlesztésére, mert kimagasló munkát végeztek, hanem mert „egyesek úgy gondolták, hogy kevesebbet keresnek annál, mint amennyi járna nekik”.

Szima Judit rámutatott: súlyos jogsértést követ el az a rendőri vezető, aki nem egyéni teljesítményértékeléssel, hanem kollektíven határozza meg, mely csoportok (jelesül a rendőri vezetők) részesüljenek kedvező elbánásban, és ezáltal diszkriminál más csoportokat (a beosztottakat). A Tettrekész szakszervezet főtitkára több olyan példát sorolt fel (például a 2006. őszi tömeges rendőri jogsértéseket vagy Gergényi Péter volt budapesti főkapitány botrányos szerződéseit saját cégtársával), amelyek azt mutatják, a teljesítményértékelést és az ezt követő esetleges jutalmazást, illetményemelést csak egyénre szabottan lehet alkalmazni.

Bene László volt országos rendőrfőkapitány (jelenleg a Magyar Nemzeti Bank biztonsági vezetője) márciusi keltezésű levelében azzal érvelt, hogy a kormány a többletforrást kifejezetten a hivatásos állomány bérfejlesztésére szánta, az ORFK-nak nem volt beleszólása, hogy abban kik részesülhetnek. Ennek ellenére az exfőkapitány döntése alapján a közalkalmazottak és a köztisztviselők tavaly 25 ezer forintos üdülési csekket kaphattak – olvasható Bene levelében.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.