Újabb politikai botrány Portugáliában

Az általános választások közeledtével mindkét spanyol párt újabb témákat pendített meg a hét végén – írja az Elmundo. A szocialista párt júniusban 400 euró személyi jövedelemadót fog visszatéríteni az adófizetőknek, a Néppárt pedig 400 000 óvodai helyet létesít, ha győz március 9-én – számol be az Elpais. A Correio da Manhá az újabb portugál botrányról ír: az ügyvédi érdekképviselet vezetője szerint a következmények nélküli bűnözők már az államapparátusban is helyet kaptak.

2008. 01. 27. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elmundo.es – Spanyolország

A jobboldali spanyol napilap közölte a néppárti elnökkel, Mariano Rajoyjal készített interjú első részét. Ebben azzal vádolta meg a spanyol szocialista kormányfőt, José Luis Rodríguez Zapaterót, hogy eltitkolja az ország valódi gazdasági helyzetét, illetve a 2006. december 30-án felrobbantott madridi repülőtéri parkolóházzal kapcsolatban titkolózik. Az ellenzéki párt gazdasági és foglalkoztatási ágazatának tanácskozásán megígérte, hogy választási győzelme esetén 400 000 óvodai helyet létesít, és a teljes foglalkoztatást szem előtt tartva 2,2 millió munkahelyet teremt, 2011-re 68 százalékra növeli a női munkavállalók arányát.

elpais.es – Spanyolország

A legolvasottabb spanyol napilap vezető helyen közölte a spanyol szocialisták szombaton jóváhagyott programjának több újdonságát. José Luis Rodríguez Zapatero ugyanis március 9-i győzelme esetén júniusban visszafizet mintegy 13 millió adófizetőnek 400 eurót a személyi jövedelemadójából. Kiegészítésként megígérte, hogy mindenki, aki havi ezer euróból él, mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól. Egyúttal belekerült a programba az a kitétel is, amely kizárja a jövőben a tárgyalás lehetőségét az ETA-val, és a baszk fegyveres szervezet elleni küzdelembe ezentúl bevonja a legnagyobb ellenzéki pártot és a többi demokratikus szervezetet is.

correiomanhapt – Portugália

A portugál politika újabb botrányáról írt a Jornal de Notícias és a Correio da Manhá is. A független Jornal de Notícias az Ügyvédi Érdekképviselet (OA) vezetőjének azon állításával foglalkozott, hogy az államapparátusban vannak következmény nélküli bűntettek. Marinho Pinto Monteiro egy rádiónyilatkozatban kérésre sem nevezett meg két volt minisztert, akik kormánytagként magáncégekkel üzleteltek, majd távozásuk után ezek igazgatótanácsába kerültek. A másik lap idézte Pinto Monteiro több kijelentését, miszerint „a kormány „euromilliókat tékozolt el haszontalan beruházásokra, aztán nincs pénz alapvető szükségletekre” ,illetve „Portugáliában az államra és a társadalomra nagyon káros bűnözésfajta honosodott meg, ráadásul következmények nélkül. Sokan látványosan kérkednek ennek a bűnözésnek a hasznával, mégis érinthetetlenek. Némelyikük a portugál állam apparátusában visel jelentős tisztséget.”

A köztársaság főügyésze vizsgálatot indított az ügyvéd kijelentései nyomán, és az egyik párt parlamenti meghallgatásra rendelte be Pinto Monteirót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.