Zuschlag volt személyi titkára terhelő vallomást tett

A kecskeméti ügyész indítványának megfelelően házi őrizetbe helyezték Lados Istvánt, a Zuschlag János nevéhez köthető botrány egyik gyanúsítottját. Emlékezetes: Z. Jánost az elmúlt esztendőben, szeptember 21-én helyezték előzetesbe.

MNO
2008. 01. 25. 11:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe helyezte Lados Istvánt, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottját – mondta Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyész pénteken. A gyanúsítottat a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően helyezték házi őrizetbe – tette hozzá. A bíróság jogerős határozatának indoklása szerint – mely teljes mértékben egyezett az ügyészségi állásponttal – Lados István az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett – tájékoztatta a távirati irodát Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese.

Zuschlag János korábbi személyi titkára a bűncselekmény-sorozat elkövetésével kapcsolatban bizonyítékokat bocsátott a hatóság rendelkezésére, és együttműködő magatartást tanúsított. Minderre tekintettel a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelésével elérni kívánt célok enyhébb kényszerintézkedéssel, házi őrizettel is elérhetők – tudatta a bírósági szóvivő. A Szegedi Városi Bíróság szeptember 28-án helyezte előzetes letartóztatásba Lados Istvánt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János előzetes letartóztatását. (Ez év január 18-án meghosszabították az előzetes letartóztatást – a szerk.) Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét – társaival együtt – a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalanul felhasználása miatt. A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.