Kétszázmilliót kapott egy hazai cég a MÁV Cargo privatizálásáért?

Csaknem kétszázmillió forintos sikerdíjat kapott egy magyar cég a MÁV Cargo privatizációjáért. <br />Az egyik osztrák gazdasági hetilap írása szerint a Geuronet Bt.-t az osztrák vasúttársaság bízta meg a lobbizással, amely végül meg is nyerte a pályázatot. Az osztrák állami vasútnál úgy vélik, a pénz egy részét olyan magyar pártoknak és politikusoknak szánták, amelyeknek/akiknek befolyásuk lehetett a privatizációra.

MNO
2008. 02. 21. 23:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért – sikerdíj gyanánt – 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég azon 2007. júniusi keltezésű megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo Austria (RCA) elnökségi tagja kötött a betéti társasággal – írja a Format osztrák gazdasági hetilap legfrissebb, pénteki számában megjelenő, de már előzetesen ismertetett cikkében.

A MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését január elején írták alá Budapesten. Annak értelmében az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) Holding AG-hez tartozó Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért. (Poschalko tagja az ÖBB Holding AG elnökségének is.)

A Format azt állítja, hogy birtokában van a megbízási szerződés, amely úgy szól, hogy a Geuronet Bt.-nek a vételár 1,75 százaléka (7,1 millió euró) jár, miután az üzlet véglegesen lezárul. A folyóirat úgy ítélte meg, hogy a szerződésben meglehetősen hézagosan fogalmazták meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a sikerdíj fejében elvártak a betéti társaságtól a MÁV Cargo részvényeinek megszerzése érdekében.

Befolyásos magyar politikusoknak szánták a pénz egy részét?

Az ÖBB-ben most olyan vélemények keringenek, amelyek szerint a pénz egy részét olyan magyarországi politikai intézményeknek és személyeknek szánták, amelyek, illetve akik befolyással bírhattak a MÁV-ügyletre – áll a magazin cikkében.

Gustav Poschalko a Formatnak nyilatkozva határozottan visszautasította, hogy valamiféle homályos üzleti praktikákba keveredett volna. Közölte, hogy a MÁV Cargóra nyilvános pályázatot írtak ki világosan rögzített kritériumokkal, az eljárást pedig egy bírálóbizottság felügyelte. Tagadta, hogy a Geuronet sikerdíja megvesztegetési pénzek fedezésére szolgált volna. Szavai szerint a betéti társaság a fizetségért „meghatározott szolgáltásokat nyújtott, amelyek túlnyomó része lobbitevékenységben testesült meg”.

A folyóirat sajátosnak minősítette azt is, hogy mind az RCA elnöke, Ferdinand Schmidt, mind a vállalat akkori pénzügyi vezetője, Erich Söllinger húzódozott a megbízási szerződés aláírásától, és a megállapodás nem került sem az elnökség, sem pedig a felügyelőbizottság elé.

(MTI/Hír TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.