Portugáliában a legnagyobb az állami korrupció?

A Portugal Diário honlap vezető helyen közölte a volt szocialista miniszter állami korrupciót elítélő kijelentéseit. A venezuelai Unionradio.net az észak-amerikai–venezuelai „olajmeccs” legújabb fejleményeiről számolt be. A spanyol Elpais.es vezető híre és videofelvétele: elégedetlen kubai diákok hoznak kínos helyzetbe egy állami vezetőt.

2008. 02. 08. 15:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

portugaldiario.iol.pt – Portugália

A portugál honlap vezető politikai híre szerint Joao Cravinho volt portugál szocialista tervezési és területfejlesztési miniszter (1995–1999) csütörtökön kijelentette, hogy a legnagyobb korrupció a portugál államgépezetet jellemzi. A volt miniszter, aki a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezérigazgatója, egyebek között elmondta az egyik legnagyobb portugál magántévének, a SIC Notícias-nak, hogy „az állami korrupció a nagy hatalmú politikusok cinkossága miatt lehetséges”, akik „a köz érdekeit a magánérdekek elé helyezik”. Cravinho azt is állította még, ha kiderülnek a korrupciós állami ügyek, akkor a nyomozás lassan, összehangolatlanul, késlekedve zajlik, és alig működik, ha a közvélemény nyomására indul meg. Cravinho hangsúlyozta, hogy a bizonyítékok beszerzésének nehézségei miatt szinte lehetetlen megállapítani a felelősök kilétét, hiszen profi módon tagadnak le mindent, ezért változtatásokat javasol a korrupciós törvénykezésben.

unionradio.net – Venezuela

A legtájékozottabb venezuelai honlap is közölte a hírt, hogy az Exxon Mobil olajtársaság szabad kezet kapott a legnagyobb állami venezuelai olajcég, a PDVSA mintegy 12 milliárdos részvényeinek befagyasztására az egész világon. Január 24-én Nagy-Britannia és Wales legfelsőbb bírósága helyt adott a világ legnagyobb, magánkézben levő észak-amerikai cég keresetének, mert jogosnak tartja félelmét, hogy a PDVSA eltékozolja ezt az összeget. Az Exxon jelenleg egy manhattani szövetségi bíróságnak is beadta keresetét, mivel Venezuela tavaly államosította az Exxon és a szintén észak-amerikai Conoco-Phillips cég venezuelai érdekeltségeit a valószínűleg a világ leggazdagabb olajtartalékát rejtő Orinoco-övezetben. Júniusban mind a két cég elutasította a felajánlott kisebbségi tulajdonrészt egy közös, venezuelai–amerikai vegyes vállalatban, és a Világbankhoz fordult . A cég szóvivőnője, Margaret Ross szerint nagyon valószínű, hogy február 13-án a manhattani bíróság is helybenhagyja a brit fellebbviteli bíróság döntését.

elpais.es – Spanyolország

A legnagyobb példányszámú spanyol napilap honlapja címoldalán közölte azt a videofelvételt, amelyen a kubai parlament elnöke, Ricardo Alarcón kényelmetlen helyzetbe került január 19-én egy 200 fős diákfórumon. A diákok kínos kérdéseket feszegettek, például azt, hogy miért nem alhatnak a kubai állampolgárok szállodákban, és miért nem utazhatnak a világ más részeire. A diákok kendőzetlenül bírálták a kormányt a lakosságot sújtó egyre nagyobb mérvű korlátozások miatt. Volt olyan diák is, aki azt nehezményezte, hogy az internethasználat csak párthű ember kiváltsága, de az is furcsa volt számára, hogy a legszegényebb latin-amerikai országban, Haitiban többen hozzáférnek, mint Kubában. Alarcón nem tudott válaszolni ezekre a kérdésekre. Raúl Castro még decemberben ismerte el a parlament előtt, hogy túl sok a korlátozás, ami inkább árt, mint használ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.