időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Választások Hamburgban: vezet a CDU

Keresztes Lajos
2008.02.24. 17:30

Vasárnap közel 1,2 millió hamburgi választójoggal rendelkező polgár dönthetett Hamburg 121 tagú szenátusának összetételéről. Az első adatok szerint a tartományi jogú város lakói alacsony részvétel mellett csak választottak, de nem döntöttek. Az exitpoll adatok szerint a CDU, mely 2004-ben 47,2 százalékos támogatottsággal, 63 képviselővel, történelme legjobb eredményével abszolút többségbe került a szenátusban, most a szavazatok 42,8 százalékára számíthat.

A polgári erők számára döntő kérdés, hogy az FDP, mely 2004-ben nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a mostani eredményével átlépi-e azt. Az első előrejelzések szerint a liberálisok pontosan az 5 százalékos küszöbön állnak. Történelmi mélypontjához, a 30,4 százalékhoz képest 33,9 percentre javítottak a szociáldemokraták. A zöldek a 2004-es 12,3 százalékukhoz viszonyítva most 9,7 percentre számíthatnak. Úgy tűnik, folytatódik a radikális baloldali csoportok nyugat-németországi sikertörténete, hiszen a Baloldali Párt képviselői Hessen és Alsó-Szászország után 6,4 percenttel bejutottak a hamburgi szenátusba.

A CDU legszívesebben az FDP-vel kormányozna, de egyelőre még az sem biztos, hogy a liberálisok bejutnak a szenátusba. Ole von Beust főpolgármester még a voksolás előtt jelezte hajlandóságát, hogy akár a zöldekkel is együttműködjön. Elméletileg lehetőség lenne egy baloldali koalícióra, az SPD, zöldek, valamint a Baloldali Párt együttműködésére, ennek azonban egyelőre minimális az esélye. Az elemzők ennél még az SPD-vel megalakítandó nagykoalíciót is valószínűbbnek tartanak.

(Forrás: zdf.de)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.