Belső vizsgálat kezdődött a Nemzetbiztonsági Hivatalban

Elkezdődött a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) az a belső vizsgálat, amely azt hivatott kideríteni, hogy célszerű és eredményes volt-e az együttműködés a milliárdos adócsalással és csempészettel meggyanúsított Együtt Egymásért Egy-Másért Közhasznú Alapítvány és az NBH között – tudta meg lapunk.

Magyar Nemzet
2008. 03. 13. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belső vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája koordinálja, és április 30-ig kell elkészítenie az erről szóló jelentését Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszternek. Ismert, az Országgyűlés hétfői ülésén fogadta el az Egymásért alapítvány ügyeit vizsgáló bizottság jelentését.

Az országgyűlési határozat – amellett, hogy felkéri a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert a célszerűségi és eredményességi vizsgálatra – azt javasolta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP), hogy vizsgálja meg, a tőle elvárható gondossággal járt-e el akkor, amikor lefolytatta az alapítványnak juttatott adományok vámmentességét ellenőrző eljárást. Információink szerint a VPOP-nál az alapítvány elleni nyomozással párhuzamosan ezt is elkezdték ellenőrizni.

Mint arról beszámoltunk, az Egymásért alapítvány és az NBH közötti kapcsolatot vizsgáló országgyűlési bizottság január végén közös jelentés elfogadásával zárta le munkáját. Demeter Ervin, a testület fideszes elnöke és Tóth Károly szocialista alelnöke egyértelműen azt mondta, hogy az alapítvány nem volt fedőszervezete az NBH-nak. A jelentésben ugyanakkor az áll, hogy a hivatal „bizonyos műveleti területen végzett munkáját az alapítványon keresztül próbálta leplezni”.

Haraszti

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.