Fejek hullanak a MÁV Cargo miatt az osztrák vasútnál?

Távoznia kell tisztségéből a RailCargoAustria (RCA) korábbi vezetőjének, aki a magyarokkal tárgyalt a MÁV Cargo megvételéről. A hatvanhét éves Gustav Poschalko felajánlotta, hogy kész megegyezéssel távozni, amennyiben a cég erre felkéri. <br /><br /><a href="/portal/554690?searchtext=gulya"><strong>• Gulya menlevelet kapott</strong></a>

MNO
2008. 04. 17. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt, hogy távozik az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) éléről Martin Huber vezérigazgató: csütörtöki sajtóértesülések szerint lemondását ő maga fogja felajánlani a felügyelőbizottság jövő heti ülésén. Állítólag menni kell majd Gustav Poschalko vezérigazgató-helyettesnek is, aki a RailCargoAustria (RCA) korábbi vezetőjeként a magyarokkal tárgyalt a MÁV Cargo megvételéről. Vállalati körökből kiszivárogtatták, hogy az ÖBB-vezér már értesítette lemondási szándékáról a felügyelőbizottság elnökségét. A News osztrák hírmagazin úgy tudja, hogy Huber markát félmillió euró üti idő előtti távozásáért, de tanácsadóként 2009 őszén lejáró szerződését kitölti.

A vezér kétes értékű spekulációs pénzügyi ügyleteket hagyott jóvá, ráadásul a felesége egy, az ÖBB-hez közeli céggel kötött ingatlanüzletet, amelynek révén ötmillió euróval gazdagodott a családi kassza. De úgy hírlik, hogy komoly nézeteltérései voltak a vezetőség többi tagjával a küszöbönálló vállalati átalakításokról, illetve takarékossági intézkedésekről is. Egyelőre a közlekedési minisztérium nem nyilatkozott a vezérváltás ügyében. Az szinte biztosra vehető, hogy a felügyelőbizottság elfogadja Huber visszalépését, ha valóban benyújtja a lemondását. Utódjáról egyelőre csak találgatások vannak, de az osztrák sajtó szerint – lévén szó állami vállalatról – a személyi kinevezésekbe pártkötődések is belejátszanak majd. Huber a néppárthoz (ÖVP), Poschalko a szociáldemokrata párthoz (SPÖ) áll közel. A két párt alkotja a kormánykoalíciót.

Poschalko annak eredményeként került be az igazgatótanácsba, hogy az általa vezetett tárgyalásokat siker koronázta, és az ÖBB megszerezte a MÁV Cargót, bár a magyar versenyhivatal még nem adta áldását az ügyletre. A Format osztrák gazdasági folyóirat januárban lebbentette fel, hogy az RCA-vezető egy Geuronet nevű magyar bt.-vel olyan szerződést kötött, amelynek értelmében az utóbbi 7,1 millió eurós sikerdíjhoz jut tanácsadói és lobbizó tevékenységéért, ha a MÁV Cargo-megállapodás tető alá kerül. A Format ÖBB-forrásokra hivatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a hatalmas összeg egy része esetleg magyarországi pártkasszákba áramlott.

Ráadásul Poschalko jóváhagyás nélkül írta alá a szerződést a kis magyar céggel. Bár a vezérigazgató-helyettes visszautasított minden gyanúsítgatást, és rendben lévőnek nevezte a megbízást, az ÖBB-n belül is támadások érték a „homályos” megállapodás miatt. Az Österreicher című napilap pénteki számában megjelenő, ám kivonatosan már előre ismertetett nyilatkozatában a hatvanhét éves Poschalko felajánlotta, hogy kész megegyezéssel távozni, amennyiben a cég erre felkéri. Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy az ő leváltására egy későbbi időpontban kerül sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.