Családban marad: szocialista kézben a vásárhelyi uniós pénzek

MSZP-s képviselők és családtagjaik kerültek abba a civil szervezetbe, amely a hódmezővásárhelyi Leader-program pénzügyi forrásait is koordinálja. A hódmezővásárhelyi önkormányzat környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának elnöke, Benkő Zsolt elmondta: ez a szervezet végzi majd a pályáztatást és annak elbírálását is. A helyi Fidesz a város elzuschlagosodásától tart, az ügyben érintett MSZP-s politikus, Hernádi Gyula szerint ők ingyen dolgoznak.

MNO
2008. 06. 18. 9:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jelenlegi képviselő-testületben ülő szocialista párti képviselőcsoport vezetője ennek az egyesületnek az elnöke (…), ami azt feltételezi, hogy itt egy szocialista pénzosztásról van szó. Zuschlag Jánosnak a tevékenysége okán könnyen feltételezhetjük, hogy itt is valami hasonló zajlik” – fogalmazott Benkő.

Az egyesületbe bekerült az MSZP helyi frakcióvezetőjének felesége, testvére és üzlettársa is, de ott vannak a párt képviselői és az érdekeltségi körükbe tartozó szűkebb csoport is – közölte a vásárhelyi Fidesz.

Fidesz: a várost az elzuschlagosodás fenyegeti

Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke szerint megdöbbentő, hogy a helyi közösségért eddig is sokat tevő egyházakat és civil szervezeteket kihagyva egyetlen párt – az MSZP – érdekköre meghatározó mértékben szerzett befolyást a vásárhelyi embereket megillető 1,2 milliárd forintnyi forrás fölött. „Ez a tény az MSZP-re a pénzlenyúlás szándékának, a vásárhelyi szocialistákra pedig az elzuschlagosodás gyanújának az árnyékát veti” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: ez a demokrácia megkerülése, kijátszása, s méltatlan a város közgyűlésének választott tagjaihoz. „Vajon mi a véleménye az uniós pénzek párt- és családi kézbe vételéről az MSZP országos vezetésének? Országosan is ezt tűzte-e ki irányvonalként, vagy elhatárolódik a vásárhelyi eseményektől és feloszlatja a vásárhelyi csoportot?” – kérdezte sajtótájékoztatóján Havasi Katalin.

Hernádi: Mi ingyen dolgozunk

Hernádi Gyula, az MSZP vásárhelyi frakciójának vezetője válaszul elmondta, a helyi Leader-közösség egy esztendeje jött létre, tagjai ingyen, társadalmi munkában dolgoznak. A szervezet megalapításakor a kistérség 128 civil szervezetét keresték meg, fórumokat szerveztek, a csatlakozásra buzdító hirdetéseket jelentettek meg újságokban, rádióban, egy helyi lapban pedig jelenleg is folyamatosan szerepel a felhívásuk. A hódmezővásárhelyi önkormányzatot is megkeresték, ott azonban elutasító választ kaptak – közölte a képviselő.

Hódmezővásárhely és térsége az elkövetkező öt évben az Európai Unió forrásaiból vidék-, környezet-, illetve agrárfejlesztésre mintegy 1,2 milliárd forintra számíthat. A Hódmezővásárhelyi kistérség fejlesztési céljainak meghatározása, a kistérségben élő emberek terveinek megvalósítása, életminőségük javítása a Leader nevet viselő program keretében történik.

A Leader-program irányítására egy helyi vidékfejlesztési közösségnek kellett megalakulnia, amely meghatározza a Hódmezővásárhelyi kistérség fejlesztési céljait, dönt a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról, a források elosztásáról.

Ma Magyarországon 960 település 70 Leader-közösséget alkotva vesz részt a Leader-programban. Az ÚMVP keretében 2007–2013 között viszont valamennyi vidéki kistelepülés egy Leader-alapokon szerveződő közösség részévé válik. A 2007–13-as programhoz több mint 3000 hazai település csatlakozott. Az összefogás jegyében az új közösségekben több mint 2930 polgármester vesz részt pártállástól függetlenül.

(Lánchíd Rádió, MNO, mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.