időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Elbúcsúzott a címvédő

Pintér Patrick
2008.06.14. 20:59

<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Otto Rehhagel tanítványai négy évvel ezelőtt csodák csodájára megnyerték a labdarúgó Európa-bajnokságot, idén nyáron azonban már a csoportmérkőzések után búcsúzni kényszerülnek, mivel a spanyolok után Salzburgban az oroszok is legyőzték őket. A mindent eldöntő találatot a Nikopolidisz kapus hibáját kihasználó Zirjanov szerezte.</p>

GÖRÖGORSZÁG–OROSZORSZÁG 0-1 (0-1)

Salzburg, 30 000 néző, vezette: Rosetti (olasz).

Görögország: Nikopolidisz – Szeitaridisz (Karagunisz, 40.), Dellasz, Kirjakosz, Toroszidisz – Kacuranisz, Baszinasz, Pacazoglu – Hariszteasz, Amanatidisz (Jannakopulosz, 79.), Liberopulosz (Gekasz, 60.).

Oroszország: Akinfejev – Anyukov, Kologyin, Ignasevics Zsirkov (Berezuckij, 87.) – Szemak, Torbinszkij, Zirjanov, Semsov, Biljaletgyinov (Szajenko, 70.) – Pavljucsenko.

Gólszerző: Zirjanov (33.).

Az előző fordulóban vesztes csapatán Otto Rehhagel görög, valamint Guus Hiddink orosz szövetségi kapitány is változtatott, előbbinél Pacazoglu, Amanatidisz és Liberopulosz, utóbbinál Ignasevics és Torbinszkij kapott most lehetőséget a kezdőcsapatban. Az átszervezés minden kétséget kizáróan az oroszoknak használt többet, hiszen hátul már nyoma sem volt a két belső védő bizonytalankodásának, s Torbinszkijjel a középpályás-sor is sokat erősödött. A görögöknek viszont továbbra is nehezen ment a támadásépítés, pedig erre most három emberük is volt elől, ám igazi gólhelyzetet alig tudtak kialakítani az orosz kapu előtt.

Az első veszélyes támadást az oroszok vezették, a 14. percben Pavljucsenko emelését Nikopolidisz ujjheggyel tornázta a kapu fölé. Majd az ezt követő szögletből Zsirkov bombázott a kapu mellé. Az ellenoldalon Szemsovról majdnem saját kapujába pattant a labda, miután egy görög szabadrúgás irányt változtatott rajta.

A 33. percben megszületett az oroszok vezető – s mint később kiderült, győztes – gólja: egy bal oldali beadás után Szemak nagyszerű mozdulattal még visszakanalazta a labdát a tizenhatoson belülre a jobb szélről, Nikopolidisz feleslegesen mozdult ki a kapujából, így a középen árválkodó Zirjanovnak nem okozott gondot az üres kapuba gurítani (1-0). A görögöket még az ág is húzta, nem sokkal a szünet előtt ugyanis megsérült a jobbhátvéd Szeitaridisz, helyére Karagunisz állt be.

Mivel mindkét csapat tisztában volt azzal, hogy csak a győztes maradhat állva a mérkőzés után, a fordulást követően minden erejükkel azon voltak, hogy a sikerhez szükséges gólokat megszerezzék. Éppen ezért lüktető iramú játékot láthatott a nagyérdemű, az 52. percben Pavljucsenko ültette hintába Kirjakoszt, ám életerős lövése már elkerülte a görög kaput. A másik oldalon Liberopulosz lekészített labdáját Baszinasz vágta csúnyán fölé, míg egy Zsirkov, Pavljucsenko, Biljaletgyinov szemre is tetszetős adogatás után utóbbi lőtt kapu mellé.

Rehhagel az utolsó félórára beküldte Gekaszt, nem titkoltan azzal a célzattal, hogy csapata megpróbáljon ezalatt fordítani. Ám újfent az oroszok előtt voltak nagyobb helyzetek, Anyukov beadását Nikopolidisz ütötte Biljaletgyinov elé, akinek nem sikerült gólt szereznie, mint ahogy Hariszteasz fejese és Karagunisz bombája sem eredményezett találatot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.