A Hír Televízió leleplezte, kedden kezdődik a dögei mutyi pere

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon kedden megkezdődik a dögei iskolaberuházással kapcsolatos ügy büntetőpere; az ügyészség Vincze Ferenc Tibort, a község független polgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének elkövetésével vádolta meg.

MNO
2008. 07. 07. 8:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség által benyújtott vádirat szerint az önkormányzati vezető a dögei általános iskola felújításának, bővítésének, illetve a hozzá kapcsolódó sportcentrum és uszoda építési munkáinak elnyeréséért húszmillió forint kenőpénzt kért egy kft. ügyvezetőjétől. A polgármester és az időközben elhunyt ügyvezető később újra találkozott, s a helyhatósági tisztségviselő arra emlékeztette a cégvezetőt, hogy a 20 millió forintból csak 8 millió „van letudva”.

Az ügyről a Hír Televízió számolt be először 2007 októberében. Az ügyészség június óta nyomozott az ügyben, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a tévében bemutatott riport alapján vizsgálatot indított.

Az ügyvezető diktafonra rögzítette a beszélgetést, amelyen az is hallható, hogy a polgármester „társai biztosítékot akarnak, mert ha a fennmaradó összeget nem kapják meg, a képviselő-testület elé viszik az ügyet”. S ebben az esetben a megkötött kivitelezői szerződés szerint a kft.-nek súlyos kötbért kell fizetnie.

A dögei önkormányzat a Regionális fejlesztési operatív program pályázatán nyert 95 százalék arányú támogatást iskolájának – összesen 237 millió forint költségű – korszerűsítésére és bővítésére. Az építési munkálatokat közbeszerzési eljárás során nyerte el a kft., amely 2006. augusztus 31-i határidővel vállalta a befejezést. A társaság és az önkormányzat 2006 nyarán elszámolási vitába keveredett, s végül a beruházást egy másik cég fejezte be.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.