időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Az egekbe törnek az orosz élelmiszerárak

MNO
2008.09.23. 12:43

Oroszországban 12 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára az év első nyolc hónapjában, vagyis négyszer olyan mértékben, mint az Európai Unióban, ahol ez idő alatt az átlagos emelkedés 3 százalékot tett ki – közölte kedden az orosz statisztikai hivatal.

A Roszsztat adatai szerint az Európai Unióban a legnagyobb mértékben – 8,7 százalékkal Litvániában, a legcsekélyebb mértékben, 0,4 százalékkal Görögországban drágultak az élelmiszerek, s leginkább a gabonából készült termékek, az olajok és zsírok, a húsok és húsipari termékek, gyümölcsök, a cukor a lekvárok, a méz és a csokoládé ára nőtt. Oroszországban ugyanezek a termékek drágultak, de míg a gabonából készült élelmiszerek az Európai Unióban átlagosan 5 százalékkal lettek drágábbak, addig áruk Oroszországban átlagosan 21,6 százalékkal nőtt.

A zöldségek az Európai Unióban átlagosan 3,2 százalékkal, Oroszországban 19 százalékkal, az olajak és zsírok az unióban 5,3 százalékkal, Oroszországban 17,8 százalékkal drágultak. Míg a cukor, a dzsemmek, a méz és a csokoládé ára az unióban 3,2-3,5 százalékkal, addig Oroszországban 13,7 százalékkal emelkedett.

A húsipari termékek ára pedig az az Európai Unióban 4,1 százalékkal, Oroszországban 12,5 százalékkal nőtt. A hivatalos jelentés szerint az év első 8 hónapjában az oroszországi infláció 9,7 százalékot tett ki, vagyis ez is mintegy négyszerese volt az EU Roszsztat szerinti átlagos 2,3 százalékának.

(MTI/origo.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.