időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Az amerikai elnökjelöltek a Bush-államokra összpontosítanak

MNO
2008.10.27. 19:30

Az amerikai elnökjelöltek a választási kampány utolsó hetében szinte kizárólag azokra az államokra fogják összpontosítani figyelmüket, ahol 2004-ben George Bush nyert - írta a The New York Times.

A liberális lap megjegyezte: ez annak a jele, hogy a republikánus John McCain helyzete egyre kilátástalanabb a választás közeledtével. A demokrata kampánystáb közölte: Barack Obama a kampány finisében folytatja a McCain elleni támadásokat, de erősíteni fogja azt az üzenetét, hogy felül kell emelkedni a pártos politizáláson, egységre lesz szükség a nehéz választási küzdelem után. McCain a maga részéről azt fogja ismételni, hogy Obama a nagy kormány, az adóemelés híve.

Ő és alelnökjelöltje elsősorban Floridában, Ohióban, Virginiában, továbbá Észak-Karolinában, Missouriban és Indianában fognak kampányolni.

A The New York Times szerint néhány konzervatív politikus még mindig reménykedik, hogy a McCain-Palin páros győzhet. Egyre több a jele viszont annak, hogy a kormánypárt vezetői aggódnak: McCain olyan vereséget szenvedhet, amely hosszú évekre meggyengíti a republikánusokat.

A közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztási küzdelem idén is néhány kétesélyes államban fog eldőlni, amelyek többségében Obama előnyben van McCainnel szemben. Obama minden olyan államban vezet, ahol 2004-ben a demokrata jelölt, John Kerry nyerni tudott, és több olyan államban is megelőzi vetélytársát, ahol az előző választáson George Bush került fölénybe.

A Reuters/Zogby közös felmérésének hétfőn közölt adatai szerint Obama a nyolc kulcsfontosságú ingadozó államból ötben vezet, McCain mindössze kettőt tudhat maga mögött.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.