Fidesz: vonják vissza az Advertum Kft.-nek biztosított hitelgaranciát!

A Fidesz azt kéri, hogy a kormány vonja vissza az Advertum Kft. részére biztosított hitelgaranciát, hagyjon fel azzal a próbálkozással, hogy közpénzből médiabirodalmat építtessen egy magántársasággal – mondta Bánki Erik, a sportbizottság fideszes elnöke hétfőn, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján, miután a szocialista képviselők kivonultak a testület üléséről.

MNO
2008. 11. 10. 13:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a bizottság harmadik alkalommal tűzte napirendre a kérdést, de az MSZP képviselői az első két alkalommal el sem mentek az ülésre. Hozzátette: szerette volna, ha a testület hétfőn állást foglal az ügyben. Úgy tűnik, hogy „a kormány projektje bedőlt”, több fronton is megbukott az az elképzelés, amely kormányzati garanciával, az Advertum Kft.-n keresztül épített volna bizonytalan hátterű médiabirodalmat – fogalmazott az ellenzéki képviselő. Közölte: a parlament korábban leszavazta Keller László pénzügyi államtitkárnak ebben az ügyben adott válaszát egy hozzá intézett kérdésre. Hozzátette: máig nem lehet tudni, hogy miért nem volt pályáztatás az ügyben, pedig 5,2 milliárd forintos hitelgaranciáról van szó.

Bánki Erik azt mondta: nem lehet tudni, miért tart ki a kormány a szavai szerint bizonytalan előéletű, a sportmarketing terén semmiféle referenciával nem rendelkező cég mellett. Megjegyezte: az egyik, az Advertum tulajdonában lévő kft. felszámolását kezdeményezte az ORTT, miután az százmillió forint nagyságrendű összeget nem fizetett meg. Kitért rá, hogy korábban a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) sem fogadta el az Advertum beterjesztett ajánlatát.

A képviselő szerint ha a kormány ebben az ügyben közvetlenül az MHLL-lel tárgyalna, akkor nem 5,2 milliárd forintért, hanem legfeljebb 3,1 milliárdért kellene kezességet vállalni. A Magyar Közlönyben május 23-án jelent meg, hogy a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére. Az Advertum Kft. – amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége – rendelkezik Nyíregyháza és Diósgyőr élvonalbeli labdarúgócsapatának marketing- és médiajogaival.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.